25.04.2024 03:52 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Верховна Рада 9 скликання починає свою роботу з порушення Законів України. Розслідування

 

«Так надругаться над регламентом, – это надо иметь талант», – Дмитро Разумков, 24 липня в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

Працювати виключно за законом та регламентом. На відміну від папєрєдніків. Такі заяви неодноразово лунали з табору ЗЕ-команди.

Проте вже перший день роботи нової Ради ЗЕ-депутати можуть продемонструвати таланти глумитися над регламентом Верховної Ради. Для цього їм не потрібно робити надзусиль. Варто лише тупо йти за розпорядком, який визначила підготовча група.

Зверніть увагу на 12-16 пункти порядку денного. У них йдеться про призначення прем'єра та формування уряду. І лише далі у 19-20 пунктах формування комітетів Верховної Ради.

Це називається «па маєму хатєнію».

А тепер давайте подивимось як це передбачено за регламентом ВР. Тут варто нагадати, що регламент – це закон. І для органів влади діє принцип: робити лише те, що дозволено законом.

У регламенті ВР є така стаття 16-та «Послідовність розгляду питань на першій сесії новообраної Верховної Ради».

У цій статті визначається 11 пунктів, які мають в першу чергу розглядатися на початку роботи нової Ради.

Наведу тут ці 11 пунктів, бо не всі ЗЕ-нардепи могли дійти до цих норм регламенту у Трускавці.

 

Зверніть увагу на дві речі. Під номером 9 йде питання про комітети. Питання про призначення прем'єра та формування уряду серед 11-ти пунктів не згадуються.

У цій же 16-й статті передбачається, що Рада може змінити послідовність розгляду питань зазначеного переліку. Але немає норми, яка б дозволяля внести додаткове питання у перелік першочергових для розгляду на першому засіданні.

Простіше. Серед перших рішень нової Ради закон вимагає формування комітетів і не передбачає формування уряду.

Звичайно, таланти особливих ЗЕ-депутатів можуть дозволити порушити 16-ту статтю закон Регламенту ВР. Тобто спочатку призначити прем'єра, а потім сформувати комітети. Таку послідовність вже затвердила підготовча група.

Але в цьому випадку Рада порушить ще й процедуру призначення прем'єра. Бо 205-та стаття цього ж регламенту передбачає, що «кандидатура Прем'єр-міністра України попередньо розглядається на засіданні комітету, до предмета відання якого належить таке питання».

А підготовча група визначила, що 12-м пунктом у порядку денному є питання призначення прем'єра і лише 19-м пунктом – перелік і предмети відання комітетів.

От я собі не уявляю, як можна призначати прем'єра без сформованих комітетів, щоб це відповідало закону і регламенту. Але я ж не такий талановитий, як ЗЕ-юристи)

Тому усі охочі ЗЕ-нардепи порушити закон уже у перший день своїх повноважень мають тупо і мовчки йти за сценарієм голосування, який визначила підготовча група.

Мовчати на всі зашквари ЗЕ-команди Зе-депутати вже навчилися. Тепер новий рівень для їхніх талантів – натискати при цьому потрібні зелені кнопки.

Тут ще можна було б нагадати, що у передвиборній програмі партії «Слуга народу» була обіцянка «ми сформуємо професійний уряд» (з наголосом на «ми»). Але цим ЗЕ-кандидатам вже чесно пояснили, що у політичному плані вони ніхто. І до формування уряду вони ще не доросли.

Такими «політичними ніхто» ЗЕ-депутати і залишаться. Якщо і надалі будуть відмовчуватися у важливих питаннях. І тупо виконувати усі «па маєму хатєнію» більш талановитих ЗЕ-колег.

А можуть робити своє політичне ім'я уже у перший день роботи. Розпочати можна з дотримання норм закону та регламенту...

Олексій Братущак, Національне бюро розслідувань України

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 29-08-2019 10:47 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100