27.04.2024 15:52 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

В Україні Зеленським незаконно створена система автоматичного блокування сайтів та стеження за користувачами в Інтернет як у Китаї

 

В Україні створили “централізовану систему автоматичного блокування інтернет-ресурсів”, що дозволить збирати інформацію про користувача, який намагався зайти на “заборонені” сайти, автоматично зафіксувати та передати до відповідних державних органів.

Про це повідомляє пресслужба Інтернет-асоціації України (ІнАУ).

Розпорядженням Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій від 30.01.2023 № 67/850 «Про впровадження системи фільтрації фішингових доменів» до 2 березня українські інтернет-провайдери мають встановити систему блокування доступу до веб-ресурсів.
Інформація про користувача, який намагався зайти на «заборонені» ресурси, автоматично фіксується і передається до відповідних державних органів.

Зазначається, що до 2 березня українські інтернет-провайдери мали встановити систему блокування доступу до вебресурсів, яка кожні 15 хвилин автоматично завантажує на сервер провайдера з вказаного в розпорядженні ресурсу перелік інтернет-адрес для автоматичного блокування.

“Інформація про користувача, який намагався зайти на “заборонені” ресурси, автоматично фіксується і передається до відповідних державних органів. І хоча система декларується для протидії фішингу, вона може бути використана для блокування довільної кількості інтернет-ресурсів”, – йдеться в повідомленні ІнАУ.

Також в ІнАУ направили звернення президенту України, секретарю РНБО, голові СБУ, начальникам ГШ ЗСУ та ГРУ МО про “неприйнятні ризики для національної безпеки України через запровадження системи автоматичного блокування інтернет-ресурсів”.

В інтернет-асоціації України зазначили, що вже двічі зверталась до відповідних державних інституцій з проханням скасувати впровадження такої системи через те, що воно суперечить чинному законодавству України та шкодить її національним інтересам, але Розпорядження залишається чинним, а 2 березня спливає термін його виконання операторами електронних комунікацій.

Асоціація закликає скасувати або призупинити такі дії до фахової оцінки можливих загроз, повідомляє sprotiv.org.

У Китаї діють подібні обмеження в Інтернеті. Це проєкт «Золотий щит» (англ. The Golden Shield Project, кит. 金盾工程 jīndùn gōngchéng) — система фільтрації вмісту Інтернету в КНР. Система також відома під неофіційною назвою «Великий китайський фаєрвол».

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 18-03-2023 14:21 | Кількість переглядів 57552 переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100