18.10.2024 08:23 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Янукович вважає, що мера Києва мають обирати в 2015 році

Конституційний Суд України розпочав розгляд справи про місцеві вибори в Києві у формі письмових слухань. На пленарному засіданні КС 11 квітня 2013 року, суддя доповідач у цій справі Олег Сергейчук повідомив, що за запитом КС надійшли письмові роз'яснення президента України Віктора Януковича, Міністерства юстиції України, а також Національного університету Одеська юридична академія (НУ ОЮА).

О.Сергійчук оголосив звернення 48 народних депутатів, в якому вони просять надати офіційне тлумачення низки положень Конституції та закону «Про вибори» і відповісти на запитання, чи повинні чергові місцеві вибори всіх місцевих рад, а також сільських і селищних голів, відбуватися одночасно останньої неділі жовтня 2015 року.

За його словами, президент України вважає, що вибори мають відбуватися одночасно на всій території України в 2015 році, зокрема і в Києві.

«Вважаю, що одночасне проведення чергових місцевих виборів на всій території України відповідає встановленій статтею 2 Конституції України унітарній формі державного устрою України, сприяє зміцненню, єдності та цілісності державної території», — зазначається у відповіді глави держави.

Мін'юст також вважає, що місцеві вибори на території України мають відбуватися одночасно на всій території України в 2015 році.

У висновку НУ ОЮА зазначається, що термін повноважень депутатів місцевих рад та сільських, селищних і міських голів, обраних на позачергових виборах, не встановлений ні Конституцією України ні законами.

Водночас, під час обговорення суддя КС Віктор Шишкін зазначив, що в усіх експертних висновках не говориться про те, яким може бути максимальний термін повноважень депутатів і чи може він перевищувати 5 років.

О.Сергійчук зазначив, що з цього питання будуть зроблені додаткові звернення до експертних установ.

КС завершив слухання справи у відкритій частині і перейшов до подальшого розгляду в закритому режимі.

Частина третя статті 141 Конституції говорить, що термін повноважень депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, обраних на чергових виборах, становить п'ять років.

Згідно з абзацом першим частини другої статті 14 закону про місцеві вибори, чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів проводяться одночасно на всій території України, крім випадків, встановлених Конституцією і законами.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 11-04-2013 23:02 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100