27.04.2024 06:17 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Лутковська розкритикувала тоталітарний законопроект банди Тимошенко-Турчинова про превентивне затримання

«У разі прийняття проекту Закону України «Про превентивне затримання особи», кожна затримана на його підставі особа може одразу звертатись до Європейського суду, який однозначно ухвалить рішення на її користь».

На це звернула увагу уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська, яка звернулась до в.о. президента України, голови Верховної Ради України Олександра Турчинова  з приводу внесенного на розгляд  членами фракції «Батьквщина» Олегом Медуницей та Іваном Стойком проекту Закону України «Про превентивне затримання особи».

У зверненні йдеться, зокрема,  про те, що Україна пройшла тривалий шлях для становлення законодавчого регулювання порядку обмеження права на свободу, яке б відповідало принципу верховенства права та європейським стандартам. Наразі Україна вправі пишатись досягненнями. І які б цілі не декларувались на користь цього проекту, внесення його на розгляд парламенту вже саме по собі ганьбить Україну.

Уповноважений звернула увагу в.о. президента на те, що законом України неможливо, як це пропонується проектом, припинити дію того чи іншого положення Конституції України.

Зокрема, права, передбачені статтею 29 Конституції, не можуть бути обмежені навіть в умовах воєнного або надзвичайного стану згідно з положеннями статті 64 Конституції України.

Валерія Лутковська підкреслила, що положення запропонованого проекту суперечать таким статтям Конституції України: 1 (де стверджується, що Україна є, зокрема, демократичною і правовою державою); 3 (людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю); 6 (про поділ влади на законодавчу, виконавчу і судову); 8 (про визнання та дію принципу верховенства права в Україні), 19 (про обов’язок органів влади та посадових осіб діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України), 22 (про неможливість скасування прав людини, що гарантуються Конституцією, та неможливість звуження їх змісту і обсягу); 29 (право на свободу та особисту недоторканість), 55 (право на судовий захист), 57 (право знати свої права і обов’язки), 59 (право на правову допомогу), 64 (неможливість обмеження конституційних прав, крім випадків, передбачених Конституцією). Крім того, проект суперечить статтям 5 (право на свободу та особисту недоторканість) та 6 (право на справедливий суд) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

В.Лутковська у листі наголосила, що у  разі прийняття вказаного проекту, кожна затримана на його підставі особа може одразу ж звертатись до Європейського суду проти України, що в результаті однозначно призведе до рішення на її користь.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 22-03-2014 10:12 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100