20.05.2024 09:02 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Переформатування багатомільярдного бізнесу українського олігарха

2008 р І. Коломийський активно грає на фондових біржах світу, та найбільш ласі економічні перепасовки отримують російські олігархи!

У списку мільярдерів за 2007 р. від впливового журналу «Форбз» – семеро українців. Найбагатший співвітчизник – Рінат Ахметов за даними часопису має більше 7 млрд. дол. і посідає 127 місце в рейтингу. Видання підрахувало, що українські багатії протягом 2007 р. стали вдвічі багатшими. Власник компанії СКМ, Рінат Ахметов, компанії «Інтерпайп» – Віктор Пінчук, співвласники групи «Приват» Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов, групи «Ферекспо» Костянтин Жеваго та двоє власників «Індустріального союзу Донбасу» – Сергій Тарута і Віталій Гайдук.

Саме в такому порядку розташувались вітчизняні мільярдери у списку найбагатших людей світу. В рейтингу вони посідають місця зі 127-го по 428. За даними журналу українські багатії протягом року збільшили свої статки вдвічі – до майже $30 млрд.

Сам співвласник Приватбанку Ігор Коломойський оцінює вартість своїх основних активів в $ 10-14 млрд. Разом з тим, Коломойський оцінив вартість своїх активів у феросплавному бізнесі $6-9 млрд.

«Якби ми могли продовжити економічні умови сьогоднішнього дня на найближчу п'ятирічку, я б оцінив феросплавний бізнес не менше ніж в $20-30 млрд. І моя частка в цьому становить, може, 30%», – сказав він.

Свою частку в ЗАТ «Приватбанк» він оцінив в $2,6-3 млрд. «Думаю, сьогодні він коштує $6-7 млрд. Будемо

вважати, що моя частка становить 44%».

На початку квітня 2008 р. на Лондонській фондовій біржі (LSE) акції гірничорудної компанії Ferrexpo Plc, що входить в сферу інтересів Костянтина Жеваго, подешевшали відразу на 6,03%, до 3,35 фунта стерлінгів ($6,63) за штуку, що понизило капіталізацію компанії з $4,31 млрд. до $4,05 млрд.

Відбулося це після того, як стало відомо, що ЯРЕМ Renaissance Capital має намір продати 5,19% акцій Ferrexpo. Падіння акцій продовжилося, аж доки вони не подешевшали до 3,29 фунта стерлінгів ($6,51) за папір.

Джерело видання, близьке до групи «Приват», розповіло, що серед акціонерів Ferrexpo Plc, що вирішили продати папери, є і підприємець Ігор Коломойський.

Як відомо, безпосередньо підприємець володіє 3,3% акцій Ferrexpo, які він придбав під час IPO компанії в липні 2007 р. Нагадаємо, з початку розміщення акції Ferrexpo подорожчали більш ніж в два рази.

Ferrexpo plc – компанія, що займається розробкою корисних копалин, активи якої розташовані в Україні. Штаб-квартира фірми розташована в Швейцарії.

Основний вид діяльності – виробництво і експорт залізорудних окатишів, що використовуються у виробництві сталі.

Ferrexpo Plc об'єднує швейцарську групу Ferrexpo A.G. і дочірні компанії, що входять до її складу. Основний актив Ferrexpo – найбільший в Україні виробник і експортер залізорудних окатишів Полтавський ГЗК. Кінцевим бенефіціаром 73,5% акцій Ferrexpo є підприємець Костянтин Жеваго, 26,5% – котируються на основному майданчику LSE

Виробництво в даний час складає понад 9 млн. т, близько 85% продукції експортується.

Ferrexpo plc зареєстрована на основному майданчику Лондонської біржі з червня 2007 р. під тікером FXPO.

Серед акціонерів Ferrexpo Plc, що вирішили продати папери, є підприємець Ігор Коломойський.

Безпосередньо підприємець володіє 3,3% акцій Ferrexpo, які він придбав під час IPO компанії в липні 2007 р.

З початку розміщення акції Ferrexpo подорожчали більш ніж в два рази.

Ferrexpo Plc об'єднує швейцарську групу Ferrexpo A.G. і дочірні компанії, що входять до її складу.

Основний актив Ferrexpo – найбільший в Україні виробник і експортер залізорудних окатишів Полтавський ГЗК.

Кінцевим бенефіціаром 73,5% акцій Ferrexpo є підприємець Костянтин Жеваго, 26,5% – котируються на основному майданчику LSE

Ferrexpo plc у 2007 р. збільшила показник EBITDA на 65% – до 246 млн дол.

При цьому дохід Ferrexpo за звітний період виріс на 28% – до 698 млн. дол.

Показник EBIT збільшився на 63% – до 187 млн. дол.

Операційні витрати C1 зросли на 8,6% в порівнянні із зростанням цін українських виробників на 23,3%.

Дивіденди складуть 3,2 центи на акцію.

За підсумками 2007 р. видобуток руди зріс на 9% і склав 28,9 млн. т.

Виробництво з власної руди окатишів з високим вмістом заліза (65% Fe) збільшено на 19%.

Передачу Evraz Group українських металургійних активів, що належали раніше групі «Приват», планується завершити в першому півріччі 2008 р.

Як повідомила віце-президент Evraz Goup з корпоративних відносин і зв'язків з інвесторами І. Кібіна журналістам у Києві, у даний час уже завершена угода з придбання шести активів групи «Приват» найбільшим акціонером Evraz Group – компанією Lanebrook.

Наразі проходить процедура due diligence, оцінюється остаточно вартість цих активів, після чого вони перейдуть Evraz Group, уточнила Кібіна.

Вона підкреслила, що Evraz будуть передані тільки п'ять активів, без акцій «Південного гірничо-збагачувального комбінату» (ПГЗК), що залишаться у власності Lanebrook.

Кібіна додала, що Evraz уже почала постачання українських коксохімічних підприємств коксівними вугіллями, не уточнивши обсяги постачань.

«У 2008—2009 рр. Evraz Group планує вивести новопридбані підприємства на необхідний рівень прибутковості і технічного оснащення», – відзначила вона.

У той же час, за її словами, обсяги необхідних інвестицій ще не визначені, тому що проводиться due diligence.

Наприкінці 2007 р. Evraz Group повідомила про придбання в групи «Приват»:

* ГЗКа «Суха Балка» (99,25% акцій),

* Дніпропетровського металургійного заводу ім. Петровського (95,57%),

* коксохімічного заводу «Баглейкокс» (93,74%),

* коксохімічного заводу «Дніпрококс» (98,65%),

* Дніпродзержинський КХЗ (93,83 %).

Evraz оцінив угоду в $2-2,2 млрд, у тому числі грішми – близько $1 млрд.

Крім того, акціонери групи «Приват» реалізували і ще до 50% акцій ПГЗК, з урахуванням яких загальна ціна угоди склала, за словами одного з продавців Ігоря Коломойського, близько $4 млрд.

У рамках угоди основний акціонер Evraz компанія Lanebrook викупила продавані активи за грошові кошти і 9,72% акцій Evraz Group. У результаті цієї угоди частка Lanebrook у Evraz знизилася до 72,89%.

Бенефіціаріями компанії Lanebrook є інвесткомпанія Millhouse (50%), що керує активами Романа Абрамовича і його партнерів, а також Олександр Абрамов і Олександр Фролов (разом 50%)

В цей самий час Група «Приват», що контролюється мільярдерами І. Коломойським і Г. Боголюбовим, реструктурує свій аграрний бізнес. Для цього вона створює холдинг на основі управлінської структури «Приват-Агроцентр».

Керувати цією фірмою буде Приватбанк (основа групи «Приват»). Він вже одержав дозвіл Антимонопольного комітету на покупку більш 50% акцій «Приват-Агроцентру». У свою чергу, «Приват-Агроцентру» дозволили зосередити контрольні пакети 12 аграрних активів.

Директор аналітичної компанії «ПроАгро» М. Верницький розповів, що ці підприємства Приватбанк контролює і зараз. Однак «Приват» проводить реструктуризацію бізнесу, щоб оптимізувати керування їм.

«Кінцева мета – формування агрохолдингу», – зазначив Верницький. Начальник аналітичного відділу консалтингової компанії «ААА» М. Колесник додала, що виділення аграрного бізнесу в окремий холдинг дозволить вивести його на біржі.

«Для цього потрібно показати діючу структуру, а не якісь підприємства», – сказала вона.

У самому Приватбанку говорять, що проводять організаційне оформлення структури, що існувала де-факто.

«Для нас це дуже цікавий напрямок, і зараз назріла необхідність більш продуманого підходу до нього», – пояснив прес-секретар Приватбанку О. Серга.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 11-09-2008 13:53 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100