20.05.2024 09:03 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Студенти виступили проти кріпосних нововведень в Закон «Про вищу освіту»

Сьогодні, 17 вересня під час проведення комітетських схлухань щодо нової редакції Закону України «Про вищу освіту» Громадянський фронт проти узаконення рабства провів пікетування Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти. 

У пікетуванні взяли участь близько 30 чоловік, переважно — молодь. Учасники тримали в руках полотно із написом “Студентська солідарність”, та вигукували гасла “Ні — узаконеному рабству!”, “Студентам — машини, депутатам — відробітки!” та інші. Окрім цього, під час акції усі зацікавлені депутати, перехожі та журналісти отримували листівки на тему кріпосного права в сучасній Україні (див. фото).

 

 

За інформацією організаторів, законодавча ініціатива Міністерства освіти і науки України щодо обов'язкового відпрацювання студентів, які навчалися за кошти державного бюджету, є спробою їх закріпачення. Тому законопроект суперечить нормам Конституції, Кодексу законів про працю, Закону «Про зайнятість населення», міжнародним пактам про права людини та Конвенції Міжнародної організації праці «Про скасування примусової праці». Також в запропонованій редакції Закону всупереч загальному принципу диспозитивності цивільного права передбачається одностороння зміна адміністрацією вищого навчального закладу умов укладеного договору на надання освітніх послуг, а саме ціни плати за навчання для студентів-контрактників, що може призвести до створення умов необґрунтованого збільшення оплати за навчання. Крім того у законопроект також введені формулювання, які можуть призвести до зменшення розміру стипендій студентів-відмінників та зменшення кількості студентів-бюджетників.

У звязку з цим Громадянський фронт проти узаконення рабства висунув сьогодні наступні вимоги до Міністерства освіти та Комітету з питань науки і освіти:

  1. Повністю скасувати в Україні примусові “відпрацювання” випускників ВНЗ та відмовитися від їхнього запровадження у майбутньому.
  2. Запросити молодіжні та студентські організації для громадського обговорення проекту змін до Закону «Про вищу освіту».

З приводу останньої вимоги організатори акції наголошують, що усі попередні розмови з Міністерством освіти про незискові для молоді норми законопроекти, «не були діалогом в повному значенні цього слова».

«Після того як в липні 15 всеукраїнських та столичних студентських і молодіжних організацій звернулися до Міністерства та Комітету із 10 вимогами щодо покращення системи вищої освіти, їх запросили лише на 15 хвилинну зустріч із представником Міністерства, який запропонув лише „косметичні“ по своїй суті зміни до норми законопроекту про примусові відробітки,» — стверджується у прес-релізі Громадянського фронту.

12 серпня, після вищезгаданих подій, «МОЛОДІЖНА ВАРТА» — коаліція з 10 непартійних всеукраїнських молодіжних організацій та 2 об’єднаннь органів студентського самоврядування  — звернула увагу Міністерства та Комітету на те, що зазначені законодавчі ініціативи не відповідають передвиборчим обіцянкам усіх привладних партій, та запропонувала запросити її представників обговорення ситуації, ще до подання законопроекту на черговий розгляд.

«Черговий розгляд нової редакції Закону України «Про вищу освіту» відбувався сьогодні, проте жодна з мододіжних та студентських організацій не була на нього запрошена,» — стверджують організатори.

 

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 17-09-2008 19:02 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100