19.05.2024 00:05 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Пленарне засідання парламенту 12 грудня 2008 року

На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради України Володимир Литвин поінформував про результати роботи під час пленарних засідань 11 грудня: розглянуто дев'ять питань порядку денного, у тому числі сім законопроектів та шість проектів постанов, ухвалено в першому читанні шість законопроектів, два законопроекти розглянуті як альтернативні до прийнятих за основу та зняті з розгляду.

Головуючий оголосив депутатські запити.

Проект закону про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» доповів заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський. За словами доповідача, законопроектом передбачено збільшення дотацій Пенсійному фонду на 6,6 млрд. грн. Ці кошти планується спрямувати на виплату пенсій та на реалізацію Закону «Про підвищення престижності шахтарської праці».

А.Мярковський також зазначив, що проектом передбачено збільшити компенсації НАК «Нафтогаз України» на 3,2 млрд. грн...

Уряд також планує збільшити на 1 млрд. грн. трансферт Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за рахунок цільових надходжень коштів Національного банку від перевищення доходів над його видатками.

Законопроектом передбачається внесення змін до цифрових показників. У цілому збільшуються доходи на 11,1 млрд. грн. і додатково збільшується фінансування на 2,2 млрд. грн. Таким чином, видатки будуть збільшені на 13,3 млрд. грн.

За словами доповідача, джерелами доходів визначено перевищення надходжень по загальному фонду бюджету від податку з товарів, ввезених на територію України, на 6 мільярдів гривень, а також надходження коштів від Національного банку — це перевищення доходів над видатками і кошти Спеціального фонду.

А.Мярковський повідомив, що уряд погодився з пропозиціями Комітету з питань бюджету до проекту.

Про рішення Комітету з питань бюджету поінформував голова Комітету Микола Деркач. Він зазначив, що члени Комітету рекомендують прийняти законопроект з урахуванням наступних змін: визначити у статті 844 п'ятирічний термін облігацій внутрішньої державної позики, якими буде оформлено своєчасне відшкодування податку на додану вартість. Комітет також пропонує редакційно уточнити низку інших норм проекту щодо перенесення в окремий додаток змін до закону, до додатку 7 закону та його узгодження із змінами до додатку 3. Крім того, законопроект містить низку норм, які потребують корегування, а саме, уточнення граничного розміру дефіциту державного бюджету з врахуванням коштів від цільового розміщення державних цінних паперів, які є джерелом формування стабілізаційного фонду.

М.Деркач назвав законопроект збалансованим стосовно показників Державного бюджету.

Під час дискусії народні депутати висловили низку зауважень і пропозицій, зокрема, щодо контролю за використанням коштів, передбачених законопроектом. Більшість промовців висловились на його підтримку, зазначивши, що він актуальний і його необхідно приймати в цілому.

Верховна Рада ухвалила в цілому Закон "Про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» («за» — 266).

Далі народні депутати розглянули законопроект про амністію. Про підготовлені профільним комітетом пропозиції до другого читання доповів голова підкомітету Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Мойсик. Він нагадав, що проектом передбачається оголосити амністію і поширити її дію насамперед на ті категорії засуджених, які є найбільш незахищеними і вразливими у соціальному плані. За словами доповідача, на доопрацювання в Комітет надійшло 40 зауважень від народних депутатів, враховано 21 поправку, 19 поправок відхилено. В.Мойсик повідомив, що законодавчі пропозиції в основному стосувалися розширення кола осіб і злочинів, що підпадають під амністію.

Парламентарії розглянули поправки до законопроекту, врахувавши повністю одну з них (профільний Комітет пропонував врахувати частково), яка стосувалася того, що амністія не застосовується до осіб, які порушили правила безпеки дорожнього руху або експлуатували транспортний засіб, що спричинило смерть потерпілого, а також щодо осіб, які займалися незаконним виробництвом, виготовленням, придбанням, зберіганням, перевезенням чи пересиланням наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів тощо.

Законопроект про амністію був прийнятий у другому читанні і в цілому 393-ма голосами «за».

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони банкам змінювати умови договору банківського вкладу та кредитного договору в односторонньому порядку) представив народний депутат Борис Тарасюк. Він зазначив, що законопроект захищає права сотень тисяч українських позичальників, яким за даними Національного банку станом на листопад поточного року надано кредити в сумі близько 253,5 млрд. грн.

За словами доповідача, пристосовуватись до виживання в умовах фінансової кризи позичальникам українських банків довелося вже навесні цього року, коли пройшла перша хвиля масового підняття банками процентних ставок за виданими у минулі роки кредитами. Сьогодні ситуація ще більш загострилася.

Б.Тарасюк на підтвердження своїх слів навів деякі дані: за останні кілька місяців процентні ставки за кредитами в іноземній валюті зросли приблизно на 3 відсотки і становлять 16-18 відсотків, а в національній валюті на 5 відсотків і становлять 22-24 відсотки. Тільки за офіційними даними Національного банку України з початку року середньомісячна ставка за кредитами в національній валюті зросла на 8,2 відсотки. Деякі банки підвищили процентні ставки за кредитами до 30 відсотків у національній валюті і до 23 відсотків в доларах США. Тисячі українців одержують листи, в яких банки повідомляють про підвищення розміру процентної ставки. Таке підвищення відбувається в односторонньому порядку. Громадянам пропонується або сплачувати кредит за новими підвищеними ставками, або достроково погасити його у зв'язку з одностороннім розірванням договору. За словами доповідача, складається враження, що за сьогоднішніх непростих умов та викликів для вітчизняної економіки дехто прагне отримати надприбутки за рахунок українських громадян.

Найстрімкіше виросла проблемна заборгованість в секторі споживчого кредитування.

Б.Тарасюк аргументував необхідність прийняття внесеного ним проекту тим, що не можна допускати, щоб фінансові проблеми банків перекладалися на плечі споживачів їх послуг. У зв'язку з цим він запропонував внести зміни до Цивільного кодексу і Закону «Про банки і банківську діяльність», якими пропонується заборонити банкам змінювати умови укладених з клієнтами договорів, зокрема, щодо збільшення розміру процентної ставки за кредитними договорами або зменшення її розміру за договорами банківського вкладу.

Законопроектом також передбачалося «визнати нікчемними» положення договорів, якими закріплюється право банку в односторонньому порядку переглядати умови цих договорів.

Автор наголосив, що прийняття законопроекту не позбавляє банк права на перегляд умов укладеного з клієнтом договору у випадку істотної зміни обставин, проте це потребуватиме належного обґрунтування в судовому порядку, а не в той спосіб, в який це робиться сьогодні.

Під час обговорення народні депутати запропонували виключити із тексту проекту пункт два прикінцевих положень, яким передбачалося, що правила даного закону застосовуються і до договорів банківського вкладу та кредитних договорів, що були укладені до набрання чинності проголосованим сьогодні законом.

З урахуванням цієї поправки законопроект було прийнято в цілому 239 голосами.

Наприкінці засідання народні депутати виступили із заявами, повідомленнями, пропозиціями.

На цьому пленарне засідання завершилося.

Наступне пленарне засідання третьої сесії відбудеться у вівторок, 16 грудня.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 12-12-2008 17:54 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100