20.05.2024 06:42 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

«Моралісти» порушують наші права

Ну й молодь пішла — всюди секс та насильство!» Так говорять бабусі під під’їздом — і Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі. І якщо бабусі під під’їздом — звичне явище, то державний орган, який прагне досягти абстрактних цілей — це щось дивне. Адже мораль — не юридичний термін. З аналогічним успіхом можна було б заснувати Міністерство добрих справ.

З початку своєї роботи у червні 2006-го комісія перевірила більше семи тисяч найменувань продукції та ЗМІ. Було порушено більше двохсот кримінальних справ за звинуваченням у збуті продукції, що пропагує культ насильства та жорстокості (ст. 300 Кримінального Кодексу України) і продукції порнографічного характеру (ст. 301). Серед відомих жертв діяльності комісії варто згадати гурт «Скрябін», український та російський «Comedy club», письменника Олеся Ульяненка, газету «Блік», журнали «EGO», «XXL», «Maxim», телесеріал «Счастливы вместе», мультсеріал «Сімпсони». Нацкомісія заборонила і єдиний в Україні журнал, який видавався об’єднанням геїв та лесбійок. Журнал розповсюджувався у закритих конвертах і ніхто, крім зацікавлених, не знав, що там.  

Цим питанням були присвячені прес-конференція і круглий стіл у рамках фестивалю документального кіно з прав людини «Docudays.ua-2009», який організувала Українська гельсінська спілка. Захід, який відбувся 31 березня, мав назву «Чому необхідно боротися з Національною експертною комісією України з питань захисту суспільної моралі». На прес-конференції виступили виконавчий директор УГСПЛ Володимир Яворський і адвокат, Голова правління УГСПЛ, Андрій Бущенко. 

Пан Яворський зазначив, що існування подібного державного органу порушує права людини і не відповідає вимогам демократії. Наприклад, твори мистецтва розглядають у закритому режимі, навіть без присутності автора. Не всі винесені комісією рішення доступні на її офіційному сайті. Санкції, що застосовуються за ініціативи комісії, непропорційні ступеню порушення. Крім того, комісію не контролюють інші органи влади; взагалі незрозуміло, за якими стандартами вона діє. От і виходить, що консультаційний орган, який має право лише давати поради, видає рекомендації, обов\'язкові для виконання. 

Це та багато іншого вказує на незаконність самого існування Нацкомісії. Але найголовніший тут аргумент — Конституція, яка говорить, що в Україні немає цензури у будь-якому вигляді. 

Однак позбутися комісії не так просто — навіть звернення у європейські інституції зі скаргами на її діяльність мало допоможуть вирішенню проблеми. Навіть вердикт Європейського суду, який визнає діяльність нацкомісії незаконною, не зобов’язує Україну ліквідувати такий інститут. 

Прес-конференцію також відвідав письменник Олесь Ульяненко, нова книга якого визнана порнографічною. На його думку, почалося «закручування гайок» щодо сучасних українських митців. «Це справдилися наші волання останніх років про «сильну руку», або суспільство повернулося до радянської моралі», — зазначив він. На думку письменника, у демократичному суспільстві мають бути присутніми всі прояви сучасної культури. Просто порно має продаватися у спеціальних порно-магазинах, а не у кліпах поп-зірок на українських телеканалах. 

У будь якому разі, доцільність існування комісії залишається під сумнівом. Адже давно створені відповідні державні органи, які мають справу з кримінальними злочинцями. Наприклад, за розповсюдженням порно має слідкувати міліція. А «дотримання норм суспільної моралі» — надто неясна функція. Фактично, Національна комісія займається будуванням повітряних замків. А на її утримання з держбюджету витрачається близько чотирьох мільйонів гривень щорічно. Я не проти того, щоб певні люди вивчали і класифікували порно-контент в інтернеті, але не за гроші платників податків. На практиці в Україні почала діяти прихована цензура. І тут навіть колишнє радянське керівництво видається більш чесним — тоді існування цензури, принаймні, не приховували. 

Державним органам влади та чиновникам не довіряють близько 70% громадян. Україна вважається однією з найбільш корумпованих країн Європи. Чинна влада у абсолютної більшості українців не асоціюється з порядністю та моральністю. Тоді питається: судді хто? 

Олесь Кириленко

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 1-04-2009 13:24 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100