20.05.2024 01:13 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Наливайченко покарав співробітників СБУ за черговий наїзд на журналістів

30 вересня 2009 року, редакція муніципальної газети «Хрещатик» піддалася спробі нападу невідомих осіб, які називали себе співробітниками Служби безпеки України.

1 жовтня 2009 року керівник Служби безпеки України Валентин Наливайченко зателефонував головному редактору газети «Хрещатик» Денису Жарких та  критично висловився щодо непрофесійних і несанкціонованих дій співробітників СБУ, котрі не представившись і відмовившись пред’являти службові посвідчення вчора намагались увірватись до приміщення редакції.

Голова Служби безпеки поінформував Дениса Жарких про те, що всі особи, причетні до цього вчинку, покарані та звільнені з займаних посад. Керівник СБУ запевнив, що він особисто давав доручення не проводити слідчих дій щодо журналістів у період виборчих перегонів. На думку Валентина Наливайченка, таких інцидентів між СБУ і пресою не має бути в Україні.

Газета «Хрещатик» й надалі слідкуватиме за виконанням обіцянки Валентина Наливайченко стосовно покарання та звільнення з займаних посад  співробітників, причетних до втручання у роботу редакції газети «Хрещатик». Та повідомлятиме читачів про хід виконання доручення Голови СБУ про заборону проведення слідчих дій щодо журналістів у період виборчих перегонів.

Нагадуємо, що 30 вересня редакція муніципальної газети «Хрещатик» піддалася спробі нападу невідомих осіб, які називали себе співробітниками Служби безпеки України. На прохання журналістів пред\'явити які-небудь документи, що підтверджують їх слова, один представився як «слідчий СБУ Анатолій Новиков» (справжнє прізвище – Новиченко – ред.), проте підтверджуючих документів журналістові видання не показав. При спробі сфотографувати його своє обличчя прикривав газетою і погрожував фотографові і журналістові «Хрещатика». Як стало відомо, людина, що називає себе Анатолій Новиков, протягом тижня телефонувала по різних телефонах редакції і намагалася з\'ясувати у різних співробітників редакції, чи на місці керівництво газети.

Раніше, 15 липня 2008 року майор спецслужби Анатолій Новиченко викликав редактора інтернет-видання «Громадський спротив України» Sprotiv.org Вадима Гладчука на допит до Служби Безпеки України дати пояснення з приводу давнього матеріалу про незаконні дії СБУ, який нібито було розміщено на сайті Sprotiv.org у 2005 році.

Майор спецслужби Анатолій Новиченко зажадав зустрітись з Гладчуком якраз в той час, коли редактор Sprotiv.org мав намір взяти участь у прес-конференції на тему: «Законодавчі ініціативи, що обмежують свободу слова в Україні».

Крім несподіваного виклику до СБУ, того ж дня було здійснено хакерську атаку на сайт Sprotiv.org , який тривалий час був недоступним.

Інтернет-видання «Громадський спротив України» оприлюднило запис розмови редактора сайту Вадима Гладчука з людиною, яка назвалася майором юстиції і викликала Гладчука на допит 18 липня 2008 року на 14.00. На думку редакції, платники податків мають право знати, що замість боротьби з корупцією та іноземними шпигунами працівники нашої доблесної спецслужби допитують журналістів з питань, про які журналісти нічого не знають і знати не можуть інакше, ніж з чужих слів.  Прослухати аудіозапис можна за цим гіперпосиланням.

ФРАГМЕНТИ РОЗМОВИ ВАДИМА ГЛАДЧУКА ІЗ ПРЕДСТАВНИКОМ СБУ

Представник СБУ: Маєте змогу говорити?

Гладчук: Да, я слухаю вас.

Представник СБУ: Вадиме Федоровичу, тут у мене в провадженні знаходиться кримінальна справа, за якою в матеріалах, розміщених на сайті спротива в публікації, є інформація, яка є предметом розслідування тої кримінальної справи, яка у мене в провадженні знаходиться. От. І необхідно мені, щоб уточнити відомості цієї статті, допитати вас як свідка.

Гладчук: Угу. Ну ви надішліть повісточку, будь ласка, тоді…

Представник СБУ: На яку адресу? (пропущено) …цяте число, на ранок?

Гладчук: Ніяк не можу, у нас прес-конференція, я не зможу.

Представник СБУ: Скажіть, коли?

Гладчук: Я зараз з адвокатом зв’яжуся тоді і я з ним узгоджу час, коли йому буде зручно і мені.

Представник СБУ: Давайте тоді, може, адвокат прийде і я йому передам цю повістку?

Гладчук: Я йому скажу, тільки скажіть яка адреса.

Представник СБУ: Служба безпеки України, це Володимирська, 35. Є змога, запишіть номер телефону мій...

Гладчук: Зачекайте хвилинку. Ви можете сказати, яка публікація вас цікавить?

Представник СБУ: Так, осьо є, зараз хвилинку відкриваю. Тому що в цій публікації я проаналізував сам текст, багато вкраплень цього тексту були в інших публікаціях. Тобто Ви, як людина обізнана, може, підкажете мені, що було первинним… Тобто ні до вас, ні до самої публікації запитань немає… Стаття зветься «СБУ, ГУР МО: как же это было?». Белая стрела также, передрук.

Гладчук: Я не знаю, це мабуть дуже стара стаття, скажіть якого числа…

Представник СБУ: Двадцать шостого нуль третього дві тисячі п’ятого року...

Гладчук: Це, мабуть, передрук. Там є лінк, може вам краще поговорити з автором першоджерела?

Представник СБУ: Білої стріли вже немає...

Гладчук: Я навіть не знаю зміст цієї публікації. Нічим не можу допомогти. Може, хтось колись передрук поставив...

Представник СБУ: А, тобто вона могла бути розміщена без вашого відома?

Гладчук: Ну звичайно, доступ мають журналісти  у нас... Нас це зараз не цікавить, нас більше цікавить тендерна мафія, ми з нею воюємо.

Представник СБУ: Так як же ви воюєте, вас же там віце-президентом призначили!

Гладчук: На жаль, так написали.

Представник СБУ: Це неправда?

Гладчук: Це неправда, вони неправду написали.

Представник СБУ: Ха-ха-ха! Ну то все рівно, це питання мені потрібно буде закрити, сам допит нам провести треба буде.

Гладчук: Як Вас звати, прізвище?

Представник СБУ: Анатолій Володимирович Новиченко

Гладчук: Звання яке у Вас?

Представник СБУ: У мене? Майор юстиції. 

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 2-10-2009 10:32 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100