19.04.2024 19:50 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Рада суддів України не може призначати суддів на адміністративні посади

Konst sud1Рада суддів України не уповноважена призначати суддів на адміністративні посади, а може лише давати рекомендації.

Орган, який призначатиме суддів, повинна визначити Верховної Рада, ухвалив Конституційний Суд.

Таке рішення КС за поданням 51 народного депутата про офіційне тлумачення положень закону «Про судоустрій України» (справа про призначення суддів на адміністративні посади) оприлюднене в четвер, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

У рішенні КС наголошується, що відповідно до норм закону про судоустрій «Рада суддів України уповноважена давати рекомендації щодо такого призначення тому органу (посадовій особі), який законом наділений такими повноваженнями».

КС також зобов'язав Верховну Раду невідкладно врегулювати питання про призначення суддів на посади голови суду, заступника голови суду і звільнення з цієї посади.

Крім того, КС припинив конституційне провадження у справі про офіційне положення низки статей про судоустрій України через відсутність необхідності тлумачення цих норм.

Як пояснив на прес-конференції після оголошення рішення суду суддя-доповідач Іван Домбровський: «на сьогодні рішення Ради суддів про призначення (суддів на адмінпосади) не може мати остаточного характеру, а тільки рекомендаційний тому органу, який буде визначено Верховною Радою».

Таким чином, як пояснив Дамбровський, поки не відомо кому буде подавати свої рекомендації на призначення і звільнення голів судів і їхніх заступників Рада суддів.

«Доти, доки не буде виконане рішення Верховної Ради (про визначення того органу, який призначатиме суддів на адмінпосади) законодавчо не визначений цей суб'єкт. Тобто існує прогалина в законодавстві», — підкреслив суддя КС.

Він відзначив доцільність втручання в дану ситуацію президента, щоб він, як гарант Конституції, спрямував до Верховної Ради проект закону, який би визначав той орган, що призначатиме суддів на адміністративні посади.

«Не виключаю можливості, щоб у цю ситуацію втрутився гарант Конституції, і може, саме б, Верховна Рада консолідувалася», — зазначив Домбровський.

Рішення КС остаточне й обов'язкове до виконання в Україні.

У своєму поданні народні депутати просили КС розтлумачити положення статей 102, 103, 116 закону «Про судоустрій України» від 7 лютого 2002 року.

Парламентарі вказували, що КС у 2007 році визнав неконституційним звільнення й призначення голів судів і їхніх заступників президентом і рекомендував парламенту невідкладно врегулювати питання призначення суддів на адміністративні посади, але ВР не ухвалила закон і не регулювала це питання.

Рада суддів України в травні 2007 року ухвалила рішення, що вона є єдиним суб'єктом уповноваженим призначати й звільняти суддів на адміністративні посади.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 24-12-2009 13:20 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100