28.04.2024 19:52 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

У 2009 році у світі загинули 76 журналістів

reporteri bez kordoniv2У світі в 2009 році загинули 76 журналістів, за підрахунками правозахисної організації Репортери без кордонів (Reporters sans frontieres, RSF).

Про це Agence France-Presse повідомив генеральний секретар організації Жан-Франсуа Жюльяр.

У порівнянні з 2008 роком це кількість зросла на 16. Найбільше загиблих журналістів виявилося на Філіппінах — 33 особи. На другому місці — Сомалі, де загинули дев'ять представників професії, третє розділили Росія і Пакистан — по п'ять вбитих репортерів.

Як розповів Жюльяр, у 2009 році збільшилася кількість викрадених журналістів (33 проти 29 у 2008 році) і тих, хто зіткнувся з нападами чи погрозами (1456 проти 929). Кількість країн, в яких робота журналістів піддається цензурі, за рік майже подвоїлася з 37 в 2008 році до 60 в 2009-му.

Загалом, зазначив голова RSF, головними загрозами для журналістів залишаються військові дії, а також передвиборчі та післявиборчі періоди в країнах з нерозвиненою демократією. Окрім того, стурбованість правозахисників викликає масовий від'їзд журналістів з країн на кшталт Ірану або Шрі-Ланки. «Влада цих країн зрозуміла, що, штовхаючи журналістів до від'їзду, вони істотно знижують плюралізм думок і рівень критики», — додав Жюльяр.

Нагадаємо, відповідно до доповіді, опублікованої в середині грудня Комітетом із захисту журналістів, за 2009 рік у світі було вбито 68 співробітників ЗМІ. Ця організація також визнала найбільш небезпечною країною Філіппіни, друге місце посідає Сомалі (дев'ять убитих), третє — Ірак (четверо). Росія з трьома смертями опинилася на п'ятому місці.

***

Репортери без кордонів — інтернаціональна недержавна організація, яка виступає за свободу слова в усьому світі. Організація бореться проти цензури і за звільнення журналістів, які перебувають в ув'язненні через свою професійну діяльність. Організація була заснована в 1985 році в Парижі.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 31-12-2009 6:43 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100