26.04.2024 13:25 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Депутати зробили пиво алкоголем та обмежили його продаж

pivo obsh1

Горілчані лобісти купили з патрохами парламент.

Верховна Рада України ухвалила Закон "Про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (щодо обмеження споживання і продажу слабоалкогольних напоїв).

Закон визначає поняття «слабоалкогольні напої», забороняє їх вживання у громадському транспорті, на території дитячих майданчиків, у навчальних, освітньо-виховних закладах, а також змінює порядок реалізації пива та алкогольних напоїв, залишаючи без роботи десятки тисяч дрібних підприємців роздрібної торгівлі.

Згідно із законом: «слабоалкогольні напої — це алкогольні напої з вмістом етилового спирту від 1,2 до 8,5 відсотка об´ємних одиниць та екстрактивних речовин не більш як 14,0 г на 100 сантиметрів кубічних, виготовлені на основі водно-спиртової суміші з використанням інгредієнтів, напівфабрикатів та консервантів, насичені чи ненасичені діоксидом вуглецю;

пиво — це насичений діоксидом вуглецю, тонізуючий пінистий напій, отриманий під час бродіння охмеленого сусла пивними дріжджами, що відноситься до товарної групи УКТ ЗЕД під кодом 22 03;

пиво безалкогольне — це насичений діоксидом вуглецю тонізуючий пінистий напій, одержаний під час бродіння охмеленого сусла пивними дріжджами з об´ємною часткою спирту не більш як 0,5 відсотка, отриманий шляхом діалізу або переривання головного бродіння, або виготовлення пивного сусла зі зниженою часткою сухих речовин у початковому суслі, що відноситься до товарної групи УКТ ЗЕД під кодом 22 02»

Відповідний законопроект бютівців Наталії Королевської, Миколи Томенка та Євгена Суслова був зареєстрованмй за № 1171.

Слід також зауважити, що впродовж останніх кількох років виробництво слабоалкогольних напоїв в Україні збільшується. Так, у грудні 2007 року лише пива було випущено на 11,9 відсотка більше, ніж за аналогічний період 2006 р. Прийняття цього закону призведе до скорочень виробництва та продажу слабоалкогольних напоїв, зокрема, пива, а відтак — до зменшення надходжень коштів до Державного бюджету України. Разом з тим, супровідні документи до законопроекту  не містили пропозицій щодо джерел покриття цих витрат, що не відповідає Регламенту Верховної Ради України (частина третя статті 86).

Зі змісту пояснювальної записки слідує, що метою законопроекту є зниження рівня масового споживання населенням України, зокрема, молоддю, слабоалкогольних напоїв, проте для її досягнення запропоновані ним заходи вбачаються не зовсім достатніми. Зокрема, слід було б передбачити заходи щодо культивації здорового способу життя та формування культури вживання алкогольних напоїв.

Зараз пивовари відчувають великий тиск на галузь, тому що представники конкуруючого бізнесу лікеро-горілчаної промисловості представлені у більшості політичних сил. І вони вбачають у пиві конкурента для горілки. Хоча пиво – це засіб боротьби з алкоголізмом. Багато країн у свій час зіткнулися з проблемами алкоголізму, і з розвитком споживання пива цю проблему вдалося подолати. В Україні 50 л споживання пива на душу населення – це ніщо порівняно з 160 л в Чехії. І для них проблема алкоголізму не стоїть, так само, як у Німеччині, Ірландії тощо. А в наших селах, де мало п'ють пива і багато самогону, це справді проблема для нації. Тому конкуруючі ринки грають велику роль і навіть впливають на політику і на рішення Верховної Ради.

 

Читайте також:

Як банда Тимошенко знищує пивоварну галузь України

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 21-01-2010 16:46 | Кількість переглядів 35 переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100