27.04.2024 06:26 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

ВО «Свобода» 5 разів впіймала прес-службу столичної міліції на брехні

ment oboroten311 травня 2010 року відділ зв'язків з громадськістю Головного управління МВС України в місті Києві в черговий раз поширив відверто неправдиву інформацію щодо безпідставного затримання членів Всеукраїнського об'єднання «Свобода» після акції протесту проти антиукраїнської політики режиму Януковича біля Верховної Ради України. У зв'язку із системним поширенням прес-службою столичної міліції відверто неправдивої інформації щодо неправомірних дій МВС проти українських патріотів, зокрема очільників та активістів «Свободи», прес-служба Всеукраїнського об'єднання «Свобода» звертається до засобів масової інформації з проханням ретельно перевіряти відомості, які поширює ВЗГ ГУ МВС України.

Відділ зв'язків з громадськістю ГУ МВС України в місті Києві систематично та цілеспрямовано поширює неправдиву інформацію про політичні події в Україні, головним чином про акції протесту проти режиму Януковича та репресії міліції проти громадян України, котрі беруть у них участь.

Перше. 8 квітня 2010 року прес-служба столичної міліції розповсюдила відверто брехливу інформацію щодо учасників акції протесту проти українофобської виставки в «Українському домі», звинувативши і журналістів, і громадських діячів у використанні нецензурної лайки та погромі виставки. Як повідомлялося, звинувачення про погром виставки навіть не фігурували у протоколах про адміністративне затримання і не були висунуті під час судового розгляду, а нецензурною лайкою за твердженням командиру полку «Беркута» Алєксандрова були крики «Ганьба!» та інші політичні гасла. Очевидно, що ніякого погрому виставки не було, а було безпідставне перешкоджання діяльності журналістів, невмотивоване застосування щодо них фізичної сили з боку працівників МВС та інші протизаконні дії міліції. Варто наголосити, що суд не знайшов складу правопорушення у діях 9 із 13 затриманих, а решта отримали лише усні зауваження. Проте прес-служба київської міліції, щоб відбілити честь мундиру, вдалася до наклепів і перекручень фактів, а заступник начальника ВЗГ ГУ МВС Володимир Дмитренко зухвало «порадив» журналістам «не опинятися у певний час в певному місці, щоб не було проблем з міліцією». І це в той час, коли прокуратура Шевченківського району міста Києва порушила кримінальну справу за фактом умисного перешкоджання законній професійній діяльності журналіста Нового каналу Сергія Кутракова (частина 1, стаття 171 Кримінального кодексу України)!

Друге. 27 квітня 2010 року відділ зв'язків з громадськістю ГУ МВС України в місті Києві езоповою мовою спробував пояснити незаконне затримання голови Тернопільської обласної ради, керівника секретаріату ВО «Свобода» Олексія Кайди після акцій протесту під Верховною Радою та велелюдного Маршу вулицями Києва.

Третє. Прес-служба столичної міліції цинічно викривила характер подій, що відбувалися в Києві 27 квітня 2010 року під час акції протесту біля Верховної Ради України. ВЗГ ГУ МВС України в місті Києві розтрубив про побиття працівників міліції, не зважаючи на те, що постраждалими були, власне, протестувальники, які внаслідок неправомірних дій міліції, застосування нею спецзасобів отримали травми та опіки різних ступенів, зокрема постраждали 43 мирних демонстранти від Всеукраїнського об'єднання «Свобода».

Четверте. 2 травня 2010 року прес-служба київської міліції знову поширила неправдиву інформацію, заперечуючи незаконне затримання заступника голови ВО «Свобода» голови Київської міської організації Андрія Мохника та заступника голови Київської «Свободи» Андрія Іллєнка, щодо яких 1 травня 2010 року було застосовано примусовий привід у міліцію. Затримані були доставлені у слідче управління ГУ МВС України в місті Києві на допит у кримінальній справі про масове порушення громадського порядку, яке буцімто мало місце під час мирної акції протесту біля Верховної Ради 27 травня 2010 року.

П'яте. 11 травня 2010 року ВЗГ ГУ МВС України в місті Києві у чергове поширив неправдиву інформацію щодо підстав затримання свободівців, які брали участь в акції протесту біля Верховної Ради України. Прес-служба столичної міліції заявила, що троє затриманих жодного стосунку до ВО «Свобода» не мають і «були затримані і доставлені до Печерського райуправління міліції для перевірки, оскільки, за оперативними даними, були схожі на осіб, які в минулому році скоїли пограбування банку (!) в столиці». Також міліцейська прес-служба повідомила, що один із затриманих – «охоче висловив бажання відповісти на питання, які цікавлять міліцію». Насправді 11 травня міліція затримала двох членів ВО «Свобода» та одного кандидата у члени «Свободи». Затримання проводили люди в цивільному, які не пояснили причин затримання. Затриманим свободівцям у порушення Конституції та законів заборонили здійснити телефонний дзвінок та відмовили у праві на адвокатський захист. У відділку затриманим повідомили, що їх затримали у зв'язку з підозрою, що вони пошкодили автівку народного депутата. Хоча з таким самим успіхом їх могли «запідозрити» у замаху на Януковича або навіть на «самого таваріща Сталіна». І, головне, не зважаючи на повідомлену причину затримання, міліцію цікавила інформація про акцію протесту під Верховною Радою 27 квітня 2010 року!

Це факти поширення неправдивої інформації лише за місяць роботи ВЗГ ГУ МВС України в місті Києві, і лише щодо діяльності Всеукраїнського об'єднання «Свобода».

Прес-служби столичної міліції повинна діяти відповідно до норм українського законодавства, зокрема Закону «Про інформацію», яким передбачено захист суспільства від неправдивої інформації, та визначено основні принципи інформаційних відносин, серед яких об'єктивність, повнота і точність. Натомість ВЗГ ГУ МВС України в місті Києві взяв за основу своєї діяльності не українське законодавство, а брехню геббельсівського зразка.

Систематична нахабна брехня прес-служби київської міліції про політичні події в Україні фактично підриває довіру до всієї інформації, яку подає ВЗГ ГУ МВС України у місті Києві. Така ганебна поведінка інформаційного органу МВС загрожує повною нівеляцією в очах журналістської спільноти та суспільства усіх без винятку повідомлень, поширених ВЗГ ГУ МВС. У майбутньому це може спричинити ситуацію, коли навіть до правдивої інформації про існування дійсної загрози для безпеки суспільства, повідомленої міліцейською прес-службою, не буде жодної довіри.

Враховуючи викладене, прес-служба Всеукраїнського об'єднання «Свобода» звертається до засобів масової інформації із закликом ретельно перевіряти інформацію, надану відділом зв'язків з громадськістю ГУ МВС України в місті Києві.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 14-05-2010 16:59 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100