29.03.2024 12:35 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Віп-розваги української влади. Суддя влаштував стрілянину у барі

zastrelil2Цими вихідними в одному непримітному селі на Черкащині сталася стрілянина, яка мала всі шанси бути похованою у міліцейських звітах. Проте місцеві мешканці називають цю подію другою «справою Лозінського». Резонансу їй надає безпосередня участь київського судді.

За інформацією «Української правди», інцидент стався у придорожньому барі поряд з селом Бобриця Канівського району Черкаської області. Там суддя Дарницького райсуду Києва Євген Вовк кілька разів вистрілив у місцевого мешканця з пістолета «Макаров».

Постраждалий Олександр Куча наразі перебуває у реанімації. За інформацією його друзів, з тіла хлопця витягли три кулі, а четверта застрягла у животі, і лікарі продовжують боротися за життя потерпілого.

Версії сторін щодо причин інциденту кардинально розходяться.

Місцеві мешканці кажуть, що Вовк сам напав на їхнього односельчанина, застосував зброю і ледь не намагався зґвалтувати одну з жінок. У міліції ж заявляють, що на Вовка накинулися п'яні хлопці, і він, обороняючись, вистрілив в одного з них, а жінку не чіпав.

«Українська правда» поспілкувалася з друзями жертви стрілянини Олександра Кучі, з ще однією постраждалою у цій історії Алою, працівниками бару, а також з представниками міліції і прокуратури.

Поговорити з самим Вовком не вдалося — у Дарницькому райсуді Києва відмовилися з ним з'єднувати і давати його контакти. Проте «Українська правда» готова оприлюднити позицію Вовка і чекатиме на його коментар.

«Суддя завалив жінку на землю лицем об асфальт»

Поки ж, за зібраною інформацією, можна зробити приблизну реконструкцією подій, що сталися в ніч з неділі на понеділок.

Суддя Вовк з дружиною гуляли у барі в районі села Бобриця. За сусіднім столиком сиділа компанія молодих людей — троє чоловіків і двоє жінок.

Як розповів місцевий мешканець Василь Спіжовий, сварка у барі розпочалася з того, що дружина Вовка нібито впізнала в одному з хлопців за сусіднім столиком свого давнього кривдника.

«Дружина Вовка — родом з сусіднього села. Вона сказала Вовку, що ці хлопці 15 років тому її зґвалтували. Після цього суддя підійшов до столика, покликав Сашу Кучу на розборки», — сказав він.

Далі, за словами колеги Кучі, сварка перетворилася на жорстку перепалку, і Вовк витягнув пістолет.

"Коли на вулицю вийшла дівчина Алла з компанії Кучі, Саша вже лежав прострілений. Його друг Лисенко тримав йому рану на животі. До цієї дівчини підійшов Вовк... Він, мабуть, сплутав її з дружиною Кучі і почав бити, завалив на землю лицем об асфальт, розірвав спідню білизну і каже: «Я тобі покажу, як це робиться...», — розповів Спіжовий.

Далі, за його словами, приїхали співробітники черкаської міліції і прокуратура.

«Вони все огородили, щось там відбувалося... Але нібито було два дзвінка з Києва у райвідділ міліції, і Вовк поїхав собі у Київ», — зазначив Спіжовий.

Далі, за словами друзів пораненого хлопця, події почали розвиватися у зовсім несподіваному руслі — усю відповідальність за бійку зі стріляниною міліція намагається покласти на компанію місцевих.

«На ранок Алла пішла в прокуратуру писати заяву про зґвалтування, а ті викликають міліцію, саджають її в камеру, викликають терміново суддю, який дає дозвіл на арешт на дві доби до з'ясування особистості. Потім вночі її забрали у лікарню. Ще викликали того хлопчину Лисенка, який затикав рану, і теж посадили у міліцію», — розповів Спіжовий.

За його словами, міліція звинувачує цих людей у спробі вкрасти у судді Вовка барсетку, а також тисне на свідків події і забороняє їм розповідати що-небудь про інцидент.

Вовк кричав: «Я вас тут всіх повбиваю»

«Українська правда» також поспілкувалася з дівчиною Аллою, яка стверджує, що Вовк її жорстоко побив і намагався зґвалтувати. Під час усієї розмови жінка плакала. 

"Вовк почав перший чіплятися до Саші Кучі в барі. Почав говорити: «Пам'ятаєш, колись ти намагався зґвалтувати дівчину». Саша із переляком каже: «Ти що, жартуєш?» Ну, Вовк покликав його вийти «побалакати», — підтвердила слова Спіжового Алла.

Коли Куча і Вовк вийшли на вулицю, дівчина побігла за ними і просила не починати бійку, але, вирішивши, що «чоловіки самі розберуться», пішла назад у бар.

«Потім раптом до мене підійшов Вовк і біля бару почав тягнути до низу. Він казав: „Хочеш дізнатися, як це, коли ґвалтують дівчину?“ Він мене кинув на асфальт, я боролася, скільки могла (схлипує). Потім він мене дотягнув до дороги і далі — в кущі. Він почав мене роздягати, бити. Він мене вдарив, я впала головою об асфальт і більше нічого не пам'ятаю», — розповіла Алла.

«Коли я прийшла до тями, підійшла до бару і я побачила, що Вовк щось тримав у руках і кричав: „Я вас тут всіх повбиваю“. Я почула глухий звук... Саша Куча закричав і впав на землю. Я побачила тільки кров і як Лисенко (ще один хлопець з компанії Кучі) затикав йому дірку», — додала вона.

Далі, за словами дівчини, приїхала «Швидка» і забрала Кучу. А на ранок всі інші учасники бійки, крім судді Вовка, опинилися на допиті в прокуратурі.

«З прокуратури повезли в міліцію і там мене допитував начальник карного розшуку Ждан. Питали те саме, що в прокуратурі. Потім вони мені кажуть: „Ми вас затримуємо“. Я почала плакати і питати, за що, на якій підставі. За те, що мене хотіли зґвалтувати? Вони мені нічого не сказали, закрили мене у камері, я там сиділа з обіду до двох ночі... Мені було погано, голова боліла, я таблетки пила. Потім приїхала „Швидка“ і мене забрала», — розповіла Алла.

Зараз дівчина перебуває в лікарні зі струсом мозку, а жертва стрілянини Куча — у реанімації.

«Кажуть, що у нього там все погано. Але мене намагаються не турбувати, все не розповідають», — каже Алла.

Міліція: Вони алкаші, хотіли побити суддю

Зовсім іншої версії розвитку подій дотримуються у міліції. Начальник Канівського відділу УМВС Олександр Бих розповів «Українській правді», що бійку розпочав Куча і його друг Лисенко.

«У ніч з 27 на 28 червня суддя Дарницького райсуду Києва Євген Вовк їхав додому з дружиною. Вони вирішили зайти в бар при в'їзді в село Бобриця і випити води, бо в дорозі спекотно. Коли вони зайшли, там сиділо три чоловіки і дві жінки. Один з них, Володимир Лисенко, був випивший... Він сидить, мати гне і гне. Вовк каже: „Не сваріться, будь ласка. Сядь собі, пиво пий“. Вони мовчать, не звертають на Вовка уваги», — розповів він.

Після цього, за словами начальника Канівської міліції, Вовк з дружиною вирішили піти з бару.

«Вовк останній виходив, і вони (Куча з другом) його перші по голові вдарили. Куча схопив його за сорочку і почав тягти за бар. Вовк вирвався і почав тікати, але тут на допомогу Кучі біжить ще один чоловік. Вовк добігає до паркану і розуміє, що тікати нема куди», — мальовничо, ніби сцену з бойовика, переказав Бих.

Тоді, зрозумівши, що один він двох хлопців не подужає, Вовк ніби і витяг свій пістолет.

«У Вовка є пістолет Макарова, закріплений за ним. Він його витягує і каже: „Я б'ю на поражение“. Вовк зробив один постріл — Куча біжить, зробив ще один постріл — Куча біжить... І ще третій зробив», — розповів Бих.

На питання, куди саме стріляв Вовк, начальник канівської міліції відповів:

«Він тричі вистрілив — в одну ногу, другу ногу і в живіт. Куча — живий-здоровий, зробили йому операцію. Розумієте, якби Вовк не захищав себе, вони могли б забрати пістолет і травмувати його. Тобто хлопець (Вовк) захищався... Ви б те саме робили і застосовували зброю, якби вона у вас була», — запевняє Бих.

З'ясувати у начальника канівської міліції, що ж штовхнуло суддю застосувати зброю, не вдалося. Чим його вдарили по голові при першому нападі, Бих не зізнався, а на питання, чи була у місцевих мешканців якась зброя, він відповів: «Звичайно, не було! Вони алкаші, хотіли його побити і все».

Міліціонер Бих також спростував інформацію про те, що Вовк побив і намагався зґвалтувати дівчину Аллу.

«Не було такого факту, ніхто ні на кого не нападав, вони просто хотіли його (Вовка) побити. Звідки вони знали, що він суддя? Про жінку вони вигадали версію. Та кому вона потрібна, ви б її бачили! От уявіть, ви зі своїм чоловіком прийшли у бар і ваш чоловік раптом починає ґвалтувати жінку. Це нормально? Це ж нормальна людина, 8 років працює, вища освіта, тверезий, у нормальному психологічному стані!», — сказав він. 

«Я вам розказав правду, нічого не прикрасив. Я був з самої першої хвилини», — додав Бих.

За його словами, усі матеріали справи були передані в обласну прокуратуру.

Інформацію начальника канівської міліції майже слово в слово підтвердила прес-секретар прокурора Черкаської області Ольга Лактіонова.

За її словами, компанія, що сиділа за сусіднім з суддею Дарницького суду столиком, була п'яною і голосно лаялася.

«Те, що Вовк був п'яний — це все неправда. Він зробив молодим людям зауваження, після чого вони запросили його поговорити по-чоловічому. Ці хлопці нанесли Вовку багато тілесних ушкоджень, почали його бити вдвох — Куча і його друг. Вовк, зрозумівши, що не справляється з ними, попередив, що у нього є зброя і він буде стріляти», — сказала Лактіонова.

За словами прес-секретаря прокурора, спочатку Вовк вистрілив у повітря, але, «незважаючи на це, ті двоє продовжували нападати».

«Після цього суддя зробив три постріли у бік потерпілого (Кучі). Стріляв він по ногах, але Куча упав і одна куля влучила йому в область черевної порожнини. У ході огляду з місця події було вилучено гільзи і пістолет. Міліцію і „Швидку“ викликав сам суддя», — розповіла вона.

Прокуратура: Місцеві все вигадали у п'яному угарі

Прокуратура Черкаської області порушила кримінальну справу за частиною 3 статті 296 Кримінального кодексу (хуліганство) відносно двох місцевих жителів — Кучі та його товариша Лисенка.

У прокуратурі також спростували інформацію про те, що Вовк застосував насилля до жінки.

На питання, чи відреагувала прокуратура на її заяву про спробу зґвалтування з боку Вовка, Лактіонова відповіла:

«Вони були в стані сильного алкогольного сп'яніння. Ви навіть самі подумайте, чи може людина, яка приїхала зі своєю дружиною, намагатися зґвалтувати в абсолютно тверезому стані якусь жінку? Звичайно, у них доказів не було, вони у п'яному угарі це вигадали».

Проте у словах правоохоронців є щонайменше одна неточність.

За інформацією джерел «Української правди», поява Вовка з дружиною у цьому барі була невипадковою. У закладі тієї ночі нібито святкували зустріч випускників. А оскільки дружина Вовка — уродженка сусіднього села, вона була гостею на святі.

Цю інформації УП підтвердили кілька місцевих жителів.

«Цей суддя одружився на місцевій дівчині, і вони з місцевими вже давно ворогують. Вони ж були в барі, там і алкоголь, може, вплинув, от вони і почали з'ясовувати стосунки», — розповів один з мешканців Бобриці.

Василь Спіжовий теж каже, що суддя і його супутниця  — часті гості місцевих ресторанів, і того вечора вони гуляли там довго.

«Вовк з дружиною там пили горілку, гуляли на випускному, а перед цим, до зустрічі у Бобриці, вони сиділи у барі в Каневі. Вовк, кажуть, там теж трошки надебоширив. А у нас його дружина в цей же день бігала п'яна по залу з пістолетом. Коли Вовк постріляв у Кучу, він віддав їй пістолет», — розповів місцевий мешканець.

«Я сьогодні був у селі, звідки вона родом, то люди дали свідчення, що ці двоє ще там по барах чудять — вечорами стріляють з пістолета по пляшках», — додав Спіжовий.

Якщо це так, то виходить, що міліція і прокуратура намагаються приховати щонайменше одну важливу деталь у цій історії.

P.S.: «Регіонал» Володимир Колісниченко заявив, що у випадку підтвердження протиправних дій Вовка, Вища рада юстиції «негайно розгляне питання про внесення подання про звільнення його з посади за порушення присяги».

 

Анна Григораш, Українська правда

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 30-06-2010 21:03 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100