19.04.2024 09:35 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Беркутівців, які незаконно застосували силу проти журналіста, виправдав суд. Відео. Документ

berkut1Шевченківський райсуд Києва скасував постанову про порушення кримінальної справи проти двох «беркутівців» за перешкоджання професійній діяльності журналіста «Нового каналу» Сергія Кутракова.

Таке рішення суд ухвалив в понеділок, задовольнивши скаргу «Беркуту», подану у відповідь на порушення кримінальної справи.

У своїх скаргах представники «Беркуту» зазначали, що в порушенні кримінальної справи проти них «не було достатньо приводів та підстав».

В постанові суду зазначається, що немає даних про наявність в діях беркутівців Максима Корчева та Вадима Нечитайла ознак злочину за статтею "умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів".

 

«Відсутні також данні, які б свідчили про те, що Корчев та Нечитайло перевищили владу або службові повноваження і їх діями заподіяно істотну шкоду охоронюваним законам правам та інтересам журналіста, оскільки вони... були болісними для потерпілого та такими, що ображають його особисто гідність», — йдеться в тексті постанови.

Суд вважає, що постанова про порушення кримінальної справи винесена з недодержанням вимог КПК України, і кримінальна справа може нанести шкоду конституційним правам і свободам оскаржувачів.

«Я  думаю, що цією постановою суд дав приклад усім правоохоронним структурам, як працювати з журналістами. А подавати апеляцію — це справа прокуратури, а не моя особиста», — прокоментував рішення суду  Кутраков.

sud Kurtakov1sud Kurtakov2sud Kurtakov3sud Kurtakov4 

Як відомо,  8 квітня 2010 року в київському «Українському домі» під час прес-конференції з нагоди відкриття виставки «Волинська різня — польскі і еврейскі жертви ОУН-УПА» відбувся конфлікт між беркутівцями та знімальною групою «Нового каналу».

Під час затримання одного з представників «Свободи» правоохоронці виштовхали журналста, який виконував свої професійні обов'язки, за двері, прищемили йому руку та ледь не витиснули йому око.

В зв'язку з інцидентом «Новий канал» подав заяву до прокуратури. Прокуратура Шевченківського району порушила справу спочатку за фактом умисного перешкоджання професійній діяльності журналіста, а потім - проти конкретних співробітників «Беркуту» за статтями 171 (перешкоджання професійній журналістській діяльності) та 365 (перевищення службових повноважень).

Юридичний відділ загону «Беркут» підготував скарги, в одній з яких було прохання відкрити провадження проти самого журналіста Кутракова за п'ятьма статтями Кримінального кодексу. Однак згодом речник Управління МВС в Києві Володимир Поліщук повідомив, що ця скарга не є офіційною позицією київської міліції.

Нещодавно прокуратура Голосіївського району Києва відмовилася порушувати справу за перешкоджання професійній діяльності співробітником охорони президента Януковича, який застосував силу до журналіста телеканалу СТБ Сергія Андрушка.

 

Українська правда

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 13-07-2010 0:34 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100