19.04.2024 20:20 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Чи справді Майдан Незалежності може зникнути?

Maidan Nezaleznosti1Хоча офіційно намірів змінити назву Майдану Незалежності на Площу Свободи поки не підтверджують, багато хто стурбований такою можливістю.

Українська преса пише про наміри Київради перейменувати чи не найвідоміше місце в українській столиці. Майдан ще називають головною площею України. Газета «Сєгодня» подавала цю інформацію з посиланням на неназвані джерела у міській раді. Телеканал СІТІ, розповідаючи про це також не вказав, звідки про це стало відомо.

За повідомленням, це рішення мають винести на розгляд Київради 27 січня, а до того вивчатимуть думку киян з цього приводу. Численні інтернет-користувачі на форумах обурюються з приводу можливості перейменування.

Але поки ніхто офіційно не може підтвердити, чи справді є такі наміри у міської влади, в тому числі і прес-служба адміністрації, де заявили: «На даний момент в управлінні внутрішньої політики, а саме в комісії з питань найменувань та пам'ятних знаків заявок на перейменування Майдану не надходило.»

Як пояснили Бі-Бі-Сі у прес-службі, будь-які перейменування необхідно погоджувати із відповідною комісією, яка наполовину складається з громадськості. Хоча вже є досвід з іншою резонансною справою, коли вулицю Мазепи перейменували у Лаврську без цієї процедури.

«Це вже питання до секретаря Київради, який виносить такі питання на голосування з голосу,» — заявили в прес-службі київської міської адміністрації.

Голова комісії Київради з культури бютівець Олександр Бригинець заявив, що такого питання не розглядали на засіданнях комісій. Втім, він не виключив, що це рішення можуть ухвалити і без обговорення.

Побоювання, що Майдан у Площу можуть перейменувати так само швидко і без розголосу, як і у випадку з вулицею Мазепи, висловили і в Конгресі українських націоналістів.

«На наш погляд, Майдан Незалежності — це така сакральна назва для українців. Саме там творилася новітня українська історія останніх двох десятиліть. Там проходили „рухівські“ мітинги, голодування студентів, інші зібрання, Помаранчева революція. І оці здобутки українців у виборюванні незалежності, демократії пов'язані саме з Майданом Незалежності. Тому нам не зрозуміло, чому потрібно головний майдан країни перейменовувати на Площу Свободи,» — сказав Бі-Бі-Сі представник Конгресу Володимир Манько.

Загалом це місце перейменовували вже багато разів. Думська площа, Радянська, площа Калініна і Жовтневої революції – нинішню назву Майдан отримав у 1991 році, оскільки на цьому місці проводили численні мітинги із вимогами незалежності для України, кажуть історики.

Спроби змінити його назву були і в 2005 році, але тоді це рішення не знайшло підтримки.

 

Роман Лебедь, Бі-Бі-Сі, Київ

 

Читайте також:

Майдан Незалежности «януковичи» хотят переименовать в Площадь свободы

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 23-01-2011 21:54 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100