24.04.2024 09:10 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Микола Мельниченко: «Я оприлюднив лише незначну частину записів». Інтерв’ю

Melnichenko Mikola3Микола Мельниченко поділився з журналістом інтернет — видання «Спротив» своїми думками щодо протиправних дій Кучми та позову Володимира Литвина на 1 грн.

Як Ви вважаєте, чому затягувалася очна ставка з Кучмою, які Ваші відчуття?

Кучма дуже боїться очної ставки. Він до неї не готовий не морально, не юридично, тому що на очній ставці йому прийдеться відповідати на конкретні запитання та не лише слідчого, але й мої. Якщо Леонід Данилович говорить, що він не говорив тих слів, які були  на плівці, то він повинен сказати, яка фраза і яке конкретне слово були вклеєні і не відповідають дійсності. Завдяки цій справі, Кучма попаде на гарячу сковорідку, де йому прийдеться дуже сильно крутитися, в принципі, перший раз за всі 10 років. Тому він хоче вибрати таку лінію поведінки, яка зробить йому найменше покарання. Проте, згідно тій інформації яку я маю, Леонід Данилович хоче зустрітися з Януковичем і зробити йому пропозицію, від якої Янукович не зможе відмовитися – це і є причиною того, що він затягував проведення очної ставки.

Мені дуже смішно, що екс-президент не виконує закони  і вимоги карного кодексу та бігає від слідства. Його дії стосовно адвоката були дуже цинічними. Остання очна ставка не відбулася, хоча мала відбутися, тому що Леонід Данилович змінив адвоката. Він взяв адвоката, який представляв інтереси Пукача, але  згідно чинного законодавства адвокат не може в рамках однієї кримінальної справи представляти різних людей, якщо між ними існує суттєве протиріччя. Між Олексієм Пукачем і Леонідом Кучмою є суттєве протиріччя, тому що Пукач однозначно говорить, що вказівку давав Кучма.  Він сам чув, як Кучма приїздив до Кравченка і як вони розмовляли, і як потім Кравченко представляв його Литвину і говорив, що це саме та людина, яка розправилася с Гонгадзе. Між цими людьми існують суттєве протиріччя і саме тому, цей адвокат не має права бути адвокатом Кучми. Потім, піднімаючи матеріали справи, слідчий дізнався, що цей адвокат також представляв інтереси Пукача, він сказав Кучмі, що він повинен шукати іншого адвоката, на що, Кучма погодився і сказав, що прийде з іншим адвокатом.  Але наступного разу Леонід Данилович знову прийшов з тим адвокатом. У зв’язку з такою ситуацією слідство не допустило адвоката до матеріалів справи, завдяки чому  Кучма виграв деякий час. Кучма використовує це маніпулювання для того, щоб виграти час і домовитись з Януковичем.

Десь  в Інтернеті було написано, що Ви хотіли пристрелити Кучму з шафи. Це правда?

Я казав лише про свою реакцію, яка в мене з’явилася, коли я дізнався який Кучма насправді. Тоді, коли я на власні вуха почув, хто такий Леонід Данилович, я був зі зброєю і в мене дійсно з’явилося бажання пристрелити його, але я себе пересилив, тому що він не один такий «Кучма» і такою дією я б нічого не змінив. В той момент мене просто переповнювали емоції, але я зміг побороти себе, тому і пішов іншим шляхом – задокументував і оприлюднив  все почуте, для того щоб його діям була надана юридична оцінка.

Ви всі плівки оприлюднили в ЗМІ? Чи є у  Вас ще якісь записи?

Ні, не всі. Оприлюднена лише незначна частина записів. Я переконаний в тому, що Генеральна прокуратура України зобов’язана розслідувати всі факти злочинів, які задокументовані на записах. Я вважаю, що взяття за речові докази записи в справі Гонгадзе, дозволять прокуратурі України повернутися до більш резонансних злочинів, які також скоювалися в кабінеті Кучми.

Нещодавно Вас викликали в Генеральну прокуратуру  України стосовно моментів на плівці, які не стосуються справи Гонгадзе. Розкажіть про це.

Я був допитаний по іншим  записам, які не стосуються справи Гонгадзе. Я задоволений тим, що прокуратура вже досліджує інший репортаж та інші злочини, які також задокументовані на записах.

І скільки, Ви вважаєте, буде нових справ?

Я думаю  буде досить однієї справи проти вищих посадових осіб держави, які зловживали службовим положенням. Суть у тому, що нові справи будуть порушені проти людей, які займали державні посади і які розкрали країну – це головна справа, яка повинна бути. В принципі вона може бути об’єднана і там може фігурувати дуже багато людей, які не лише тоді були при владі, але й зараз мають високі посади.

А у Вас є якийсь компромат на Януковича?

Що значить  компромат? Наприклад, компроматом може бути навіть те, що якась людина зараз знаходиться в Україні, або, що якась дівчина пішла в якийсь ресторан – це також можна сприймати, як компромат. Якби Янукович боявся оприлюднення записів і була б реальна загроза порушенню кримінальної справи на підставі записів, то цієї карної справи, ніколи б не було. Янукович не є ангелом на записах, але він мужик, тому що переступив через себе і дав можливість слідству дати юридичну оцінку тим фактам, які на записі.

Як Ви вважаєте, чи є перспективи справи по Кучмі? Чи це є  піаром, як інколи пишуть журналісти?

Багато журналістів  писали, що Мельниченко, це також піар. Багато політиків фінансуються з тих грошей, які вкрав Кучма, так само, як і багато журналістів. Звичайно, всі  вони будуть захищати Кучму. Візьміть навіть американського адвоката, якого найняв Кучма, він також говорив, що записи можна було змонтувати і Мельниченко один з кращих у світі фахівців з монтажу записів. Я не буду його виправдовувати, але тоді виходить що, він говорить про те, що Міністерство юстиції США, оббрехало Україну і весь світ, коли сказало, що вони зробили експертизу звукозапису, яку провели найкращі фахівці у світі, які не знайшли жодних доказів монтажу. У такому випадку він говорить про те, що уряд США брехливий.

Як  Ви вважаєте, до чого дійде ця справа?

На моє  переконання, Кучму, як мінімум засудять, він у своїй графі вже не буде писати, що він не судимий, а буде писати – судимий. Я думаю, це буде, як мінімум. У прокуратурі дуже багато доказів стосовно Кучми. Загалом, якби не було переконливих доказів, кримінальної справи, ні в якому разі не було б, тому що всі чітко усвідомлюють, що Кучма у змозі заплатити мільярди доларів і купити не просто суддю, а цілу колегію судів та увесь суд. І припинення розслідування такої справи вдарить не тільки по першому заступнику Генерального прокурора України Ренату Кузьміну, але і по керівництву держави. Саме тому я виключаю те, що справа не буде доведена до логічного завершення.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин подав на Вас судовий позив на 1 грн. про захист честі і гідності та відшкодування моральної шкоди. Розкажіть про це.

Леонід Михайлович подав на мене судовий позив, підписаний 1 березня цього року. Я думаю, що найближчим часом, я піду у Верховну Раду і буду просити політиків і журналістів, які вважають, що я маю вибачитися, скинутися мені. Можливо я навіть з балкона Верховної Ради по копійці кину ці гроші Литвину.

Що, в цьому позові, що Литвин від Вас хоче?

Він хоче щоб я провів прес-конференцію і вибачився перед ним. В принципі я дуже хочу, щоб цей судовий позов розглядався у суді і щоб обов’язково на цьому суді був сам Литвин, тому що адвокат Литвина не може знати всіх подробиць. Ми будемо вимагати перехресного допиту Литвина в залі суду.  Загалом він на мене вже подавав позив до суду через те, що я сказав, що у нього руки по лікоть у крові, але я вибачився перед ним. Я сказав: «Володимир Михайлович,  вибачте мене. Я сказав, що у вас руки по лікоть у крові, але проаналізувавши всі матеріали я вважаю, що у вас руки не по лікоть, а по плечі у крові». Саме так я і вибачився перед ним.

Чого на допити не тягають Литвина та не пред’являють йому звинувачення, як  Кучмі?

Це питання не до мене, але всі підстави, як для допитів, так і для очних ставок у Генеральної прокуратури існують. Я абсолютно переконаний, що це справа найближчого майбутнього.

Ви вживаєте якихось заходів, щоб захистити себе?

Я людина, яку  охороняє держава і стосовно мене застосовується комплекс заходів по забезпеченню моєї безпеки, за це болить голова у Служби безпеки України.

А які саме заходи?

Фізична охорона  та оперативне реагування на будь-яку інформацію.


Спілкувалася Єлизавета Потебня, sprotiv.org

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 5-04-2011 0:07 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100