18.04.2024 16:05 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Від Януковича вимагають вето на нову редакцію закону про державні закупівлі

Президент України повинен накласти вето на нову редакцію Закону про державні закупівлі.

Про це заявив директор департаменту економічної політики та розвитку Черкаського міськвиконкому Павло Карась.

“Верховна Рада прийняла нову редакцію Закону про державні закупівлі. Підписання цього закону президентом України призведе до того, що в державі буде легалізовано нову корупційну схему, яка дуже схожа на ту схему, що існувала при тендерній палаті України. А саме — здійснення закупівель передбачає появу так званих рамкових угод. Чітко не прописано, яким чином ці рамкові угоди будуть укладатися, вказано лише одне, що ті рамкові угоди будуть укладатися генеральним замовником, який буде визначений Кабінетом міністрів України. Ці рамкові угоди будуть заключатися на термін до чотирьох років. Перелік товарів та послуг, які будуть укладатися рамковими угодами, будуть визначатися також Кабміном”, — розповів П. Карась.

Він також навів приклад небезпеки такої системи.

“Наприклад, рамкова угода з компаніями, які будуть постачати, припустімо, шоколадні батончики. Буде визначено, що в Україні заключена рамкова угода на поставку шоколадних батончиків з трьома компаніями — А, В і С. Якщо немає зміни умов, які були в рамковій угоді, то протягом чотирьох років без тендерів уся Україна буде купувати шоколадні батончики в трьох компаній. А в разі коли умови змінюються, то тендери проводяться між тими компаніями, між якими укладена рамкова угода. Безпрецедентні речі, ринок зруйнований повністю. Укладення рамкових угод буде означати корупційну схему, побудовану на дуже простому принципу — той, з ким укладена рамкова угода, на загальнодержавному рівні буде постачати певні товари та послуги для всієї країни. Щось подібне уже випробувано на ринку зерна, коли є визначений перелік компаній, які мають продавати зерно на експорт і цей ринок є абсолютно непрозорий. А зараз ці люди замахнулися на те, щоб підім'яти під себе всі закупівлі в Україні. А це мільярди гривень наших грошей і це великий ринок”, — зауважив П. Карась.

Він також пояснив, що з-під дії закону випали комунальні підприємства, а отже територіальні громади не будуть мати жодного контролю, а керівники таких підприємств матимуть право будь-що купити за будь-якою ціною.

“Це є принципово неправильно. Є шанс виправити ситуацію. Я не думаю, що уряд хоче бачити такий закон, і я не думаю, що такий закон хоче бачити президент України. Тому єдиний вихід зараз — це вето президента України. Мене підтримала Асоціація міст України, яка звернулася до президента із проханням не підписувати цей закон”, — підсумував П. Карась.

Читайте також:

Победа «тендерной мафии» на 200 миллиардов

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 28-05-2011 8:41 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100