28.04.2024 11:45 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

СБУ допитає 16 працівників Національного музею «Тюрма на Лонцького» у «справі істориків»

Служба безпеки України допитає 16 працівників Національного музею «Тюрма на Лонцького» за роботу з історичними документами.

Усіх працівників музею викликає на допит слідчий відділ управління СБУ у Львівській області, повідомляє прес-служба Центру досліджень визвольного руху.

Вони усі проходять у якості «свідків» у кримінальній справі, відкритій СБУ за фактом готування до розголошення відомостей, що становлять державну таємницю.

«Всі електронні копії документів, незаконно вилучені в мене та в музеї, — історичні, жодної держтаємниці там немає», — сказав директор музею «Тюрма на Лонцького», історик Руслан Забілий.

«СБУ досі намагається кваліфікувати історичні матеріали як таємні, хоча не має на це підстав — закон забороняє ховати історичні документи, особливо ті, які містять інформацію про факти порушень прав та свобод людини і громадянина та незаконні дії органів державної влади та їх посадових осіб», — додав історик Володимир В'ятрович.

Незважаючи на це, за словами істориків, усі, хто бачив, працював з історичними документами, зокрема експонованими в Музеї — від прибиральниці до науковців та екскурсоводів — змушені з'являтися на допити в СБУ.

Як відомо, у вересні минулого року СБУ затримала директора музею Руслана Забілого, конфіскувавши у нього комп'ютер та зовнішні диски.

СБУ заявила про порушення кримінальної справи за фактом готування до розголошення відомостей, що становлять державну таємницю.

Після цього СБУ провела обшук у кабінетах істориків музею «Тюрма на Лонцького» у Львові й вилучила два ноутбуки, один жорсткий диск, паперові копії історичних документів.

Вилучено також відеосвідчення дисидентів, записані дослідниками протягом 2009—2010 років. Досі нічого не повернуто.

http://sprotiv-org.livejournal.com/1083724.html

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 15-06-2011 9:33 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100