27.04.2024 08:22 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Світовий Конґрес Українців просить Януковича припинити тиск на музей «Тюрма на Лонцького»

Світовий Конґрес Українців (СКУ) надіслав лист президенту Віктору Януковичу, в якому висловив свою глибоку стурбованість подальшим згортанням демократичних свобод в Україні, що безпосередньо стосується продовження тиску Служби безпеки України (СБУ) на директора та працівників Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів “Тюрма на Лонцького”, який веде важливу діяльність у розкритті злочинів радянської влади проти українського народу та знайомить суспільство з правдивими сторінками історії України, повідомила прес-служба СКУ.

У своєму листі СКУ пригадав минулорічні події, пов’язані з ігноруванням представниками СБУ основних прав і свобод людини відносно директора та працівників музею. Це зокрема засвідчили такі факти, як затримання директора музею, історика Руслана Забілого 8 вересня 2010 р. з наступним допитом та конфіскацією комп’ютера і зовнішніх дисків та несанкціонований обшук у музеї, в ході якого було вилучено комп’ютери науковців та історичні матеріали.

СКУ привернув увагу до того, що в червні цього року СБУ викликала на допити всіх 16 працівників музею, яких трактують як свідків у кримінальній справі за так званим “фактом замаху на розголошення відомостей, що становлять державну таємницю”. Окрім того, СБУ вилучила в музеї та в його директора електронні копії документів, які, як стверджують учені музею та незалежні експерти, є історичними і стосуються вивчення порушень прав та свобод людини в Україні.

У зв’язку з вищесказаним Світовий Конґрес Українців процитував Закон України “Про державну таємницю”, який стверджує, що: Не відноситься до державної таємниці інформація про факти порушень прав і свобод людини і громадянина; про незаконні дії державних органів, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб (Розділ II, Стаття 8).

Світовий Конґрес Українців закликав Президента Віктора Януковича припинити тиск СБУ на директора і працівників Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів “Тюрма на Лонцького” та цим самим забезпечити українським ученим цього музею безперешкодну діяльність у вивченні та в оприлюдненні фактів про злочинні дії тоталітарного радянського режиму по відношенню до українського народу та України.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 24-06-2011 13:47 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100