29.03.2024 17:03 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Колесніченко та Ківалов хочуть прирівняти російську мову до державної

Регіонали Вадим Колесніченко та Сергій Ківалов зареєстрували у Верховній Раді законопроект №9073 «Про засади державної мовної політики», згідно з яким мови меншин функціонують на рівні із державною.

«Мовне законодавство України несистемне, суперечливе й повністю нерегульоване», — наголошується у пояснювальній записці до законопроекту, що міститься на офіційному сайті парламенту.

Саме тому нардепи пропонують свій варіант улагодження мовного законодавства. У якості регіональних мов автори зазначають російську, білоруську, болгарську, вірменську, гагаузьку, ідиш, кримськотатарську, молдавську, німецьку, новогрецьку, польську, ромську, румунську, словацьку і угорську, а також русинську, караїмську та кримчацьку мови.

«Якщо провести паралелі з даними останнього Всеукраїнського перепису 2001 року, то, у разі прийняття законопроекту, російська мова стане регіональною в 13 адміністративно-територіальних одиницях України», — зазначають автори.

Використання регіональних мов і мов нацменшин на рівні з державною згідно проекту дозволятиметься у всіх сферах життєдіяльності за винятком «Збройних Сил України та інших військових формувань».

Так, за законопроектом, російська, а також інші мови використовуватимуться в органах державної влади усіх рівнів, у сфері адміністративних послуг.

Проектом пропонується внесення до паспорту громадянина України, диплому про освіту, військового квитка, трудової книжки, свідоцтва про одруження та інших документів відомостей державною та мовою меншини на вибір.

Регіональні мови пропонується використовувати у судочинстві, слідстві, підприємницькій діяльності.

Окрім того, у разі прийняття законопроекту реформи прийдуть і у сферу освіти: навчання в Україні відбуватиметься як державною, так і іншими мовами, для чого будуть створені окремі класи та групи.

В рамках проекту регіональними мовами дозволяється користуватися засобам масової інформації, а також здійснювати дубляж фільмів будь-якою регіональною мовою залежно від попиту.

Законопроект буде розглянуто на 9 сесії VI скликання Верховної Ради.

Партія регіонів неодноразово намагалася прирівняти російську мову до державної. Наразі російська має статус регіональної в Луганській та Харківській областях, а також у Севастополі. Рішення про надання статусу регіональної російській мові в Запоріжжі було відмінено прокуратурою, повідомляє «Спротив».

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 29-08-2011 15:34 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100