25.04.2024 01:06 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Уряд Азарова дбає, щоб ціни на продовольство для громадян України були високими

Євросоюз погодився не субсидіювати продукцію сільгоспвиробників, яка постачається в Україну.

У результаті експерти очікують подорожчання імпортних продуктів харчування мінімум на 15-20%, пише «Комерсант-Україна».

Україна просила членів ЄС відмовитися від субсидіювання сільгоспвиробників, побоюючись, що після скасування ввізних мит при створенні зони вільної торгівлі (ЗВТ) європейська продукція почне витісняти з українського ринку вітчизняну.

Як повідомив у середу міністр аграрної політики й продовольства Микола Присяжнюк, домовленість про скасування субсидіювання виробництва продуктів харчування, які постачаються в Україну, була досягнута минулого тижня в ході переговорів про створення ЗВТ.

«ЄС зняв усі субсидії на продукти, які будуть експортуватися в нашу країну», — заявив міністр.

У представництві ЄС в Україні цю заяву не підтвердили, але й не спростували.

Країни ЄС субсидіюють виробників продуктів харчування для захисту внутрішнього ринку від імпортної продукції, щорічно направляючи на це близько $43 млрд. У вартості їхньої продукції частка субсидій досягає 45-50% (для порівняння, в Україні – тільки 3%).

Тому в ЄС продукти дешевші, ніж в Україні, і для захисту внутрішнього виробника з 2001 року в країні були введені імпортні мита. Наприклад, для яловичини й м’яса птаха чинний Митний кодекс передбачає 15%-ве мито, для свинини й молокопродуктів – 10%-ве.

Зі створенням ЗВТ між Україною та ЄС ці мита повинні бути скасовані, і в Мінагрополітики побоювалися, що дешеві продукти з ЄС почнуть витісняти вітчизняну продукцію із внутрішнього ринку.

«Надаючи субсидії на виробництво продуктів із їхнім наступним експортом в Україну, ЄС ставив Київ у неконкурентні умови», — зазначив Присяжнюк.

В умовах кризи ЄС із минулого року відмовився субсидіювати виробництво твердої пшениці й оливкового масла, а з 2012 року – яловичини, свинини, рису, горіхів, насіння й картопляного крохмалю.

Аналітики, опитані виданням, вважають, що рішення ЄС призведе до зростання цін на імпортовані з ЄС в Україну продукти.

Вважають, що найбільший позитивний ефект від такого рішення відчує молочна галузь, меншою мірою це вплине на м’ясовиробників.

Але директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин вважає, що в цілому «фактично уряд лише захистив українських виробників за рахунок споживачів, які не отримають більш дешеву продукцію».

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 30-09-2011 0:43 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100