23.04.2024 12:30 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

ПАРЄ погрожує санкціями режиму Януковича

Парламентська Асамблея Ради Європи стурбована станом здоров’я ув’язнених колишніх урядовців України.

Про це йдеться в резолюції ПАРЄ «Функціонування демократичних інституцій в Україні», ухваленій на зимовій сесії в четвер, 26 січня 2012 року.

У зв’язку з чим в резолюції висловлюється заклик звільнити цих осіб в очікуванні суду, щонайменше з гуманітарних причин.

«Асамблея вважає, що статті 364 та 365 українського Кримінального кодексу є занадто широкими для застосування та такими, що ефективно дають можливість для криміналізації пост-фактум нормального прийняття політичних рішень», — йдеться в резолюції ПАРЄ

«Це суперечить принципу верховенства права та є неприйнятним. Асамблея, таким чином, закликає владу негайно змінити ці дві статті Кримінального кодексу, відповідно до стандартів Ради Європи та зняти всі обвинувачення проти членів колишнього уряду, які базуються на цих положеннях», — зазначається в документі.

При цьому, депутати звернулися до президента України з проханням розглянути всі можливі легальні засоби, якими він може скористатися, для звільнення колишніх членів уряду та надання їм дозволу на участь в наступних парламентських виборах.

В документі підкреслюється, що оцінка політичних рішень та їх наслідків є прерогативою парламентів та виборців, але не судів.

При цьому, депутати ПАРЄ висловились за запровадження в Україні відповідних міжнародних стандартів щодо розділення політичної та кримінальної відповідальності.

В документі також висловлюється жаль щодо чисельних порушень в ході судових процесів проти членів колишнього уряду, які, на думку Комітету, могли підірвати можливість для обвинувачених мати чесний судовий процес, в дусі статті 6-ї Європейської конвенції з прав людини.

При цьому, Асамблея взяла до уваги той факт, що Європейський суд з прав людини вирішив розглянути заяву Тимошенко за прискореною процедурою.

ПАРЄ не виключає застосування санкцій проти України за невиконання своїх вимог.

За резолюцію проголосували 69 депутатів, проти — 8, утрималися — 14.

«Асамблея пропонує Моніторинговому комітету уважно стежити за ситуацією і пропонувати подальші заходи, які можуть бути здійснені Асамблеєю відповідно до ситуації, включаючи можливий розгляд санкцій, якщо вимоги Асамблеї не будуть виконані», — написано в документі.

«Асамблея вважає, що реалізації її рекомендацій і, зокрема, тих, що стосуються кримінального переслідування членів колишнього уряду, буде сигналізувати про відданість влади нормам і цінностям Ради Європи», — пояснили депутати ПАРЄ.

Пропозиція відзначити в резолюції можливість майбутніх санкцій було висловлено групою депутатів на чолі з депутатом з Нідерландів Пітером Омтцігтом, і підтримано вранці Моніторинговим комітетом ПАРЄ, а пізніше — всієї Асамблеєю.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 26-01-2012 21:22 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100