29.03.2024 15:26 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Громадян України за кордоном позбавили права обирати на виборах «по мажоритарці»

Конституційний суд України визнав таким, що не відповідає Конституції, положення закону про вибори, згідно з якими закордонні виборчі дільниці на виборах депутатів Верховної Ради віднесені до одномандатних (мажоритарних) округів, створених на території Києва. Про це йдеться в рішенні КС.

Суд прийшов до висновку про невідповідність Конституції зазначених положень у зв’язку з тим, що віднесення закордонних дільниць до одномандатних округів у Києві призводить до необґрунтованого збільшення кількості виборців, які голосуватимуть в цих округах, не будучи при цьому пов’язаними з територіальною громадою Києва.

«Застосування положень закону, за яким виборці, які проживають або перебувають за кордоном, голосують за кандидатів у народні депутати України в одномандатних виборчих округах, які створюються в столиці України місті Києві, не забезпечує відображення волевиявлення тих виборців, які проживають на території міста Києва», – говориться в рішенні суду.

Також суд зазначив, що віднесення закордонних дільниць до одномандатних округів Києва не забезпечує рівних правових можливостей кандидатів у депутати, які будуть балотуватися в одномандатних округах Києва, щодо їх права бути обраними.

Також у рішенні КС згадав рішення Європейського суду з прав людини у справі від 1996 року, згідно з яким громадяни, які проживають за кордоном, є менш пов’язаними і менш зацікавленими у внутрішньодержавних справах і процесах, у зв’язку з чим визнав можливим позбавляти таких виборців активного виборчого права.

Нагадаємо, 28 лютого 2012 року 59 депутатів Ради звернулися в КС з проханням перевірити конституційність положення закону «Про вибори народних депутатів» у частині віднесення закордонних дільниць до одномандатних округів, які створюються на території Києва.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 6-04-2012 0:47 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100