19.04.2024 21:06 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Богатирьова хоче забирати органи у померлих

В Міністерстві охорони здоров'я України готуються зміни в законодавство, які пропонують запровадити презумпцію згоди на вилучення органів після смерті людини і пересадки їх іншим людям. Про це повідомив головний трансплантолог МОЗ України Олександр Никоненко.

Він зазначив, що в Україні донорами можуть стати тільки близькі родичі, які віддають своїм дітям або рідним нирку або частину печінки. Згоду на вилучення органів після смерті людини також дають його родичі, але в більшості випадків лікарі отримують відмову.

Никоненко повідомив, що в середньому річна потреба України в трансплантації нирки вимірюється 2 тис. трансплантацій на рік, печінки — 1 тис., серця — від 800 до 1 тис. «На сьогоднішній день ми можемо сказати, що ми навіть 1% не виконуємо від необхідного. У минулому році ми виконали лише 86 трансплантацій нирки, 14 трансплантацій печінки і 1 трансплантацію серця. Ось такий обсяг роботи, який виконаний в Україні», — зазначив Никоненко.

Він повідомив, що сьогодні в МОЗ готуються зміни в законодавство, що пропонують замінити норму про презумпцію незгоди, що діє в нашій країні, на презумпцію згоди. «Ми маємо позитивний приклад Білорусі. 3 роки тому у них був такий же закон, як у нас, а коли він змінився, у них у декілька разів збільшилася трансплантація», — наголосив він.

Никоненко ще раз зазначив, що навіть при зміні законодавства необхідно працювати з населенням і змінювати ставлення суспільства до даного питання.

Як відомо, презумпція згоди передбачає, що потенційний донор ще за життя дав згоду на те, щоб бути донором. Презумпція незгоди виходить з допуску, що особа не давала згоду на видалення своїх органів після смерті.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 5-04-2012 23:42 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100