25.04.2024 12:14 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Кармазін, підігравши янучарам, розповів про вади Кримінально-процесуального кодексу Януковича

Публікуємо повний текст виступу народного депутата Юрія Кармазіна у Верховній Раді про головні вади Кримінально-процесуального кодексу Януковича.

«Шановні громадяни України, до Кримінально процесуального кодексу я подав 323 пропозиції, які у разі їх врахування могли б дійсно кардинально змінити Кримінально-процесуальний кодекс, зробити його орієнтованим на людей та їхні потреби, а не на створення сприятливих умов для того, щоб влада як маріонетками могла маніпулювати усіма, ким побажає.

Кодекс у такому вигляді, який він є зараз, треба відправити на фундаментальне доопрацювання із залученням громадськості, а аж ніяк не приймати. Він викличе параліч правоохоронної системи, додатково збільшить навантаження на слідчих, на 4-5 мільйонів справ. Я це заявляю відповідально.

В цій залі було поспіхом прийнято Податковий кодекс, в цій залі було поспіхом прийнято судову реформу, ми побачили, що з того вийшло. Однак влада демонструє в своїй політиці послідовність і прийняття цього документу — це ще один крок до свавілля, на мій погляд, і беззахисності людей.

Очевидно, що цей кодекс хочуть прийняти під вибори. В ньому вже відсутня стадія притягнення до відповідальності, що є підставою для зміни Конституції. Проігноровано такий орган, як Конституційний Суд.
Верховний Суд як вищий орган в цьому кодексі практично відсутній. Інституту присяжних насправді взагалі немає. Перейменування суддів під присяжних не потрібно, від цього суть і нічого не змінюється.

Присяжного в тому класичному вигляді, в якому він існує в інших країнах, яким він задумався Конституцією, просто не існує.

У проекті нового КПК не врегульовано передбачений ще у 1996 році пункт 9 „Перехідних положень“ Конституції: створення належної системи досудового слідства.

В негативну сторону змінюється функції прокуратури, звужується коло тих осіб, які можуть бути адвокатами. Отже, порушено право на захист. Фактично проектом КПК встановлюється повна монополія адвокатів у питаннях надання правової допомоги відповідним особам при здійсненні кримінального провадження.

Запропоновані зміни до чинного законодавства з питань надання правової допомоги суперечить статті 59 Конституції України, яка гарантує право кожного бути вільним у виборі захисника своїх прав; протирічить також рішенню Конституційного Суду від 2000 року.

Да, у цьому кодексі замість явки з повинною буде використовуватися угода про визнання винуватості – оце серйозна річ, яку будуть вибивати, де людина відмовляється від частини своїх прав. І це вважається нібито верх конституціоналізму.

У проекти фактично не передбачається можливості належного забезпечення процесуального статусу потерпілого, захисту його інтересів.

Загальні положення КПК дуже гарні. Водночас це не можна сказати про весь КПК.

Через це я вважаю, що, якщо ви, більшість, беретесь самотужки все вирішувати, нав'язувати, диктувати, то і відповідайте за те, що ви робите. Я не буду у вас забирати 16 годин того часу, який положений мені для виголошення поправок, робіть самі, відповідайте самі, але розумійте, що за цим буде хаос і повний параліч правоохоронної системи. Дякую».

 

Читайте також:

Гладчук считает, что Уголовно-процессуальный кодекс Януковича вернет Украину в сталинские времена

Новий Кримінально-процесуальний кодекс: до чого такий поспіх?

Amnesty International требует доработать новый УПК

Криминально-процесуальный кодекс: «текст написан по дебильному»

Уголовно-процессуальный кодекс Януковича позволяет возбуждать уголовные дела против нардепов

Новый УПК: в ближайшем будущем суд присяжных в Украине невозможен

В Facebook создали группу для обсуждения проекта нового Уголовно-процессуального кодекса

Портнов с Януковичем запретят родственникам защищать обвиняемых в судах

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 11-04-2012 8:34 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , ,

Читайте по темі

  • http://www.facebook.com/people/Владимир-Сиротенко/100001115701446 Владимир Сиротенко

    А ви не помытили, що всы документи, по яким скороспышно здыйснюються реформи, пыдготовленя якось дебыльно, та й проголосованы дебылами-кнопкодавами.

  • http://www.facebook.com/tatiana.salabuda Tatiana Salabuda

    А че на книжечке после подписи президента, не стоит подпись Чечетова (принят единогласно по моей отмашке в ВР, а Литвин — просто клоун)

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100