23.04.2024 06:35 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Покращення. Новий КПК встановлює монополію адвокатів — це вдарить по кишені українців

Новий КПК вперше на території колишнього Радянського Союзу вводить тотальну монополію адвокатів.  Про це в коментарі журналістам заявив правозахисник Семен Глузман.

«Говорити про те, як він працює неможливо, тому що він тільки з 20 числа  вступає в силу. І то частково, бо там є ще перехідні положення. В цілому він непоганий. Багато речей в ньому дуже прогресивні та хороші. Ми порівнюємо з тим, що є. Нині діючий КПК від 1963 року. Треба було приймати концептуально новий документ», — сказав правозахисник.

За словами Глузмана, в новому КПК є дві великі проблеми.

«В ході обкатки цього кодексу він буде змінюватися, з цим все ок, але є дві фундаментальні проблеми. Конституція України ст. 75 встановлює, що кожна особа є вільною у виборі. В КПК всупереч Конституції вводиться адвокатська монополія не лише на захист підозрюваних, обвинувачуваних, підсудних осіб, а вперше в історії Україні, вперше в колишньому Радянському Союзі вводить повну тотальну монополію адвокатів навіть на представництво інтересів жертви. У нас адвокатура є дуже дорогою, вона не є незалежною, і, на жаль, кадрово формується з колишніх прокурорів, міліціонерів, які дослужилися до пенсії.  Тобто людей, які взагалі не розуміють по суті своїй проблематики прав людини. Ця монополія дуже серйозно вдарить по кишені українців, але буде суперечити інтересам осіб, які притягаються до кримінальної відповідальності», — додав він.

Глузман також зауважив, що інша проблема нового КПК — суди присяжних.

«Якщо вам кажуть, що в Україні запроваджуються суди присяжних, це брехня. Нічого подібного. Навіть погіршується існуючий інститут народних засідателей. Ми отримаємо залежних від влади суддів, оскільки вони призначатимуться місцевою владою. Ми маємо ситуацію, коли рішення суду присяжних так само можна буде оскаржити в апеляційному, касаційному суді. Повне перекручення ідеї суду присяжних», — наголосив правозвхисник.

Нагадаємо, днями президент України Віктор Янукович прийняв участь у координаційній нараді керівників правоохоронних органів щодо забезпечення протидії злочинності та корупції в державі в умовах реформування кримінально-процесуального законодавства.  У своєму виступі він зазначив, що прийняття нового КПК — «це  історична подія, яка стане важливим кроком нашої держави на шляху до європейської інтеграції. Україна виконала свої зобов'язання, як члена Ради Європи».

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 14-11-2012 15:41 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100