20.04.2024 15:39 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

«Мовний» закон знищить цілісність країни — звернення

Законопроект «Про основи державної мовної політики», розроблений народними депутатами фракції Партії регіонів Сергієм Ківаловим і Вадимом Колесніченко, спрямований на порушення мовних прав українців і загрожує цілісності держави.

Про це йде мова у зверненні низки вчених, правозахисників і депутатів до голови Верховної Ради України Володимира Литвина, повідомляє «Спротив».

«Законопроект (...) спрямований на підрив статусу української мови як державної та його витіснення з ужитку в усіх сферах публічного життя в більшості областей України. Більшість ключових положень проекту закону в своїй основі явно суперечать Конституції України», — йдеться у зверненні.

«У разі прийняття і втілення в життя цього законопроекту ще більший масштаб придбають порушення мовних прав українців і представників інших національних меншин України, може початися процес федералізації країни, виникне серйозна загроза цілісності держави», — підкреслюють автори звернення.

Крім того, в документі особливо наголошується, що законопроект передбачає заходи з використання регіональних мов або мов меншин при наявності 10% носіїв регіональної мови на окремій території, «проте критерій визначення кількості носіїв регіональних мов є довільним».

«Такого критерію немає в жодному міжнародно-правовому акті. Це зроблено з однією метою — забезпечити використання переважно російської мови поряд або замість української, як державної, на більшій частині території України», — підкреслюється у зверненні.

У зв'язку з цим автори документа закликають Литвина та народних депутатів всіх фракцій «відмовитися від прийняття цього антиконституційного документа, який суперечить національним інтересам України і загрожує громадянському миру в нашому спільному домі — Україні».

Під зверненням підписалися, зокрема, правозахисники Олесь Шевченко, Василь Овсієнко, лауреат Національної премії ім.Т.Шевченка Євген Сверстюк, професори «Києво-Могилянської академії» Лариса Масенко, Володимир Василенко та інші.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 30-05-2012 17:39 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100