16.04.2024 09:51 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

#вибори2012 Як «Беркут» воював за голоси

На цих виборах використовувалась трирівнева схема тотальної фальсифікації. Первомайськ, Обухів, Канів, Шевченківський округ Києва — це всього лише найбільш кричущі випадки видимої частини айсберга фальсифікацій. Там, як і в інших найпроблемніших мажоритарках, опозиціонери перемогли провладних кандидатів всупереч системним порушенням з боку останніх, що підтверджують протоколи з мокрими печатками. Не змирившись із поразкою від опозиції в цих 13-ти округах, влада перейшла до відвертого рейдерства з маски-шоу включно. Втім, за оцінками спостерігачів, є в країні ще як мінімум 40 мажоритарних округів, де була вкрадена перемога в опозиціонерів та опозиційно налаштованих самовисуванців, і 7 округів, відібраних у комуністів. Тут вигідний Партії регіонів результат досягався за допомогою цілого комплексу фальсифікацій, яким є фото- і відеодокази, а також безліч свідків. Таке коригування народного волевиявлення за пропорціоналкою склало в масштабах всієї України близько 10%, а в деяких мажоритарних округах досягало 40–50%.

Як «справлялися з волевиявленням громадян» під час голосування

«Донецька область впоралася зі спокійним волевиявленням громадян. Ми не відзначилися як порушники виборного процесу, у нас не було якихось тисняв або черг при здачі бюлетенів, серйозних протистоянь між кандидатами-мажоритарниками» — підбив підсумки виборів у ввіреному йому регіоні донецький губернатор Андрій Шишацький і опинився на 100% правий. Адже саме в Донбасі масово «справлялися з волевиявленням» ще до закриття виборчих дільниць. Старими способами, перевіреними часом.

Майже у всіх округах Донеччини спостерігалися «каруселі», коли цілі автобуси виборців (або з паспортом не з місцевою пропискою, або взагалі без них) заїжджали для голосування на безліч ділянок. Наприклад, на думку низки спостерігачів, одним із епіцентрів такої технології став макіївський округ №55, де, за даними ЦВК, із результатом 69% переміг зять покійного Василя Джарти, «регіонал» Валерій Омельченко (за результатами екзит-полу, оприлюдненого «Савік Шустер Студією», в цьому окрузі 34% голосів отримав самовисуванець Тимофій Нагорний (13% за даними ЦВК), а підтримка Омельченка склала всього 28%).

Там, куди «каруселі» не доїхали, наголос робився на «печиві» (масове вкидання бюлетенів), що виливалося в аномальні стрибки кількості виборців. Спостерігачі з «Спільної справи» наводять як приклад одну з ділянок Горлівки, де за годину до її закриття відвідуваність склала 47%, а потім — більше 70%. А представники Комітету виборців України (КВУ) порівняли дві сусідні донецькі дільниці: на одній відвідуваність була 40%, на іншій — 80%. До речі, спостерігачі з КВУ заявили, що кількість «печива» могла досягати третини бюлетенів в урнах.

Нарешті, чого варто голосування вдома. У цілому по країні проголосували таким способом близько 5%, але подекуди «електоральна епідемія» сягала загрозливих масштабів. Як повідомили у луганському обкомі КПУ, перше місце на Луганщині за кількістю тих, хто голосував удома, зайняв 114-й округ — на деяких його дільницях проголосували 40% від загальної кількості виборців. Причому, за розповідями самих же виборців комуністам, заяви на внесення їх у списки тих, хто голосуватиме вдома, ніхто не писав. Нагадаємо, що на виборах в сільському окрузі №114 з центром у Станиці Луганській майже 65% набрав глава «Укравтодору» Володимир Демішкан. Факти масштабної «електоральної епідемії» фіксуються повсюдно не тільки в Донбасі, але в багатьох округах сходу та півдня країни.

Сучасний підхід до «підра...»

У спільній заяві міжнародних спостерігачів з ОБСЄ, ПАРЄ, Європарламенту та Парламентської Асамблеї НАТО чорним по білому написано: «Процес встановлення підсумків голосування було оцінено негативно у третині з 181 звіту. Помічені несанкціоновані маніпуляції з виборчими матеріалами ДВК (38 звітів), неповні протоколи ДВК (76 звітів), неузгодженість в цифрах, внесених до протоколу ДВК (100 звітів)». Сухі формулювання європейців барвисто доповнюють українські спостерігачі: випадки заповнення порожніх протоколів членами дільничних виборчкомів (майже в кожній ДВК у Партії регіонів та її сателітів була більшість) зустрічалися повсюдно, і часто протоколи в окружком транспортувалися не в запечатаному вигляді, а в кишені керівника ДВК разом із печаткою комісії. Не дивно, що цифри на деяких дільницях відрізнялися в кілька разів від сусідніх через дорогу.

Втім, справжнім «ноу-хау» виборів–2012, за визнанням багатьох спостерігачів, стало зловмисне псування «неправильних» бюлетенів. Найменшу кількість зіпсованих бюлетенів — 0,7% — зафіксовано в окрузі №119 з центром у м. Броди Львівської області (там з рахунком 6:1 перемогла лідер фракції «Свобода» у Львівській облраді Ірина Сех), а найбільшу — 12,5% — в окрузі №141 з центром у м. Татарбунари Одещини. Справа, мабуть, зовсім не в криворукості виборців Південної Бессарабії, а в тому, що в 141-му окрузі переміг опозиційний самовисуванець Олександра Дубового — кандидат від ПР, нардеп-«тушка» Віталій Барвіненко з відривом усього в 6,7%. Схоже, що зайві галочки в бюлетенях не дозволили святкувати перемогу мажоритарникам від «Батьківщини» харків’янам Олександру Кіршу та Ігорю Балуті, а також кандидату від об’єднаної опозиції в херсонському окрузі №182 Олексію Урсуленку, який програв меру Херсона «регіоналу» Володимиру Сальдо 1,3% (на 182-му окрузі було 7,7% недійсних бюлетенів).

Судове рейдерство та «Беркут» на допомогу

У сусідньому херсонському окрузі №183 було 6,7% неправильно заповнених бюлетенів, але там це не змогло перешкодити перемозі з запасом «ударівцю» Андрію Путілову. Поки у виборчий процес не втрутився Одеський апеляційний адмінсуд, який скасував протокол ОВК про визнання перемоги Путілова, після чого сто вісімдесят третій округ поповнив список проблемних. Але пальму першості в електоральному рейдерстві через суди взяв обухівський округ №94, точніше, команда «регіоналки» Тетяни Засухи, яка, не змирившись із програшем опозиціонеру Віктору Романюку, домоглася в судовому порядку скасування голосування 30-ти тис. виборців на 27-ми дільницях (на деяких з них рахунок у поєдинку Романюк – Засуха доходив до хокейного розгрому 7:2).

Однак головним прикладом «демократичності» українських виборів–2012 в історії залишиться штурм «Беркутом» окружкому №132 у Первомайську Миколаївської області. Уявна перемога в 0,3% кандидата від ПР Віталія Травянка над висуванцем «Батьківщини» Аркадієм Корнацьким із використанням міліцейських кийків і сльозогінного газу — це вже не просто фальсифікація, це формене свавілля.

 

Олег Поліщук

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 10-11-2012 22:31 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100