26.04.2024 08:08 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Бізнес по Бахматюку: нащо платити, якщо можна вкрасти

 

Зараз  в Україні захопити бізнес-об’єкти  набагато простіше, ніж  легально купити. Черговий скандал про шахраїв у дорогих краватках сколихнув суспільство. «VAB Банк» звинувачують у підробці судових рішень та неправдивій експертизі з метою заволодіння заставним майном одного зі своїх клієнтів – компанії «Офіс Лайн».

 

Компанія ТОВ «Офіс Лайн» є власником сучасного бізнес-центру загальною площею близько 10 тис. кв. метрів по вулиці Дегтярівській, 21-Г в м. Києві. Саме тут, на умовах оренди, вже багато років знаходиться центральний офіс «VAB Банку». Проте «Офіс Лайн» не лише орендодавець банку, але й одночасно його клієнт. У 2004 році компанія отримала кредит на реконструкцію цієї будівлі, яка й стала об’єктом застави.

Представник ТОВ «Офіс Лайн» Володимир Максимчук говорить, що з моменту укладення іпотечного договору все було нормально. «Офіс Лайн» справно платив свої зобов’язання за іпотечним договором, VAB Банк платив оренду, платив за комунальні платежі і жодних проблем у взаєминах Офіс Лайн і VAB Банку не спостерігалося.

Це тривало до початку минулого року, коли в VAB Банк прийшов Олег Бахматюк і його команда.

У січні 2011 року новий співвласник «VAB Банку» — «яєчний» магнат Олег  Бахматюк,  придбав контрольний пакет акцій. Саме з цього моменту банк повністю припиняє  виплати орендних та комунальних платежів. Як   результат —  заборгованість у розмірі більш ніж 30 млн. гривень.

Офіційна причина боргу – відсутність у банка грошей. Проте дуже скоро з’ясовується  справжня причина злісної несплати – нове керівництво «VAB Банку» вирішує оптимізувати витрати шляхом привласнення орендованого приміщення.

Червень 2011-го. Київське міське бюро технічної інвентаризації здійснює незаконну перереєстрацію прав власності за «VAB-Банком» на бізнес-центр, що належить компанії «Офіс Лайн». Та виявляється,  рішення Господарського суду міста Києва – підроблено і не значиться у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

«Ми зробили запит чи є таке рішення суду, чи існує воно.   Ми звернулися в Госпсуд Києва і пан Ємельянов, який на той час був керівником Госпсуду Києва, видав нам документ про те, що такого рішення суду немає.   Що суддя, який написаний у цьому судовому рішенні вже близько двох років у декретній відпустці. Такого секретаря, який запевнив це рішення взагалі не існує» наголошує директор ТОВ«Джерард Україна», оператор будівлі Тимур Ламандзія.

 

 

А усією «брудною» роботою в цій схемі: захистом інтересів «VAB Банку» в псевдо-суді, переоформленням права власності в БТІ, отриманням техпаспорту і тому подібне займається за дорученням банку юридична компанія ТОВ «Майстерня права».  А на всіх документах і дорученнях з боку банку стоять підписи не вигаданих, а цілком реальних людей: Голови правління Петра Барона та його заступника з юридичних питань Любомира Шершуна. Тому, перекласти всю провину на випадкового банківського клерка або недбайливого помічника явно не вийде. І це не звичайна підробка. Це справжнісіньке… шахрайство.

Вересень 2011 року. Прокуратура м. Києва порушує кримінальну справу, а перереєстрація прав власності скасовується рішенням суду. Та керівництво «VAB Банку» у жодному разі не збирається  відмовлятися  від своїх зазіхань на бізнес-центр.  І вже у грудні  до Господарського суду міста Києва надходить нова позовна заява.

У листі Головного слідчого управління МВС України від 02 серпня 2012 року № 13/4 –9291 зазначено: «… службові особи «VAB Банку», продовжуючи свою злочинну діяльність направлену на шахрайське заволодіння чужим майном … подали … позовну заяву про погашення заборгованості ТОВ «Офіс Лайн» перед ПАТ «VAB-Банк» шляхом звернення стягнення на іпотечне майно, а саме нежитловий будинок загальною площею 7 787,8 кв. м., розташований в місті Києві по вулиці Дегтярівська, 21 Г».

У лютому 2012 року закінчився строк дії договору оренди між ТОВ «Офіс Лайн» і «VAB-Банком», проте, ситуація щодо погашення заборгованості за оренду приміщення не зрушилася з мертвої точки. Конфлікт навколо бізнес-центру почав набирати обертів.

Тимур Ламандзія  скаржиться, що вже багато разів  намагалися вийти з ними на переговори, але ніякого конструктивного діалогу не виходить. Вони спочатку обіцялися розрахуватися, а далі почалася зміна керівництва безпосередньо банку, змінювалися голови правління  і т.д.

Проте, керівництво «VAB Банку» впевнене у правомірності своїх дій.

Наталія Василюк, голова спостережної ради «VAB Банку» зазначила: «Ми не укладали з «Офіс Лайн » договір оренди і не повинні нічого йому платити. Компанія винна банку більше 80 млн.грн. і не обслуговує кредити. Більш того, прокуратура в рамках розслідування однієї з кримінальних справ передала цю будівлю, яка і так у нас в заставі, на збереження банку. Тому ми у ній  перебуваємо на законних підставах ».

Керівництво банку відмовляється від будь-яких переговорів.  Конфлікт вступає в агресивну фазу – компанія «Офіс Лайн» приймає рішення про примусове виселення центрального офісу «VAB Банку» з приміщення бізнес-центру.

16 червня 2012р. Ранок. Біля бізнес-центру хаос. Працівники «VAB Банку»  не можуть потрапити  на роботу. Вхід заблоковано. Вивіски демонтовано.

 

Свої дії представники компанії «Офіс Лайн» пояснюють небажанням  надалі терпіти несумлінного орендаря та не хочуть повторення рейдерського захоплення  будівлі. Як відомо, в ніч із 13 на 14 липня група з 30 осіб на чолі з заступником голови правління «VAB банку» Анжелікою Головко спробувала захопити будівлю, але їх зупинили черговий адміністратор та співробітники Державної служби охорони.

У той час як  представники ТОВ «Офіс Лайн»  на «барикадах» захищають свої інтереси, Господарський суд міста Києва, взявши до уваги висновки щодо оцінки заставного майна, виносить  рішення про передачу бізнес-центру у власність «VAB Банку» в рахунок погашення заборгованості за кредитом компанії «Офіс Лайн».

 

 

Суддю Стасюка С.В. чомусь не здивувала відверто низька ринкова вартість об’єкту застави – 66 млн. гривень.

Саме стільки, за висновками експертів Київського науково-дослідницького інституту судових експертиз нині коштує столичний шестиповерховий бізнес-центр загальною площею близько 10 тис. кв. метрів.

«Впорався за 2 години і задовольнив весь позов банку. І сказав, що експертиза правильно визначила ціну об‘єкту. Мало того, банк хоче там 7 тисяч 700 кв. метрів – та не шкода. І узяв із своєю такою щирістю душевною і подарував по цьому рішенню суду набагато більше.» — говорить юрист компанії «Офіс Лайн» Петро Бойко.

Для порівняння: ось ця будівля теж коштує 66 млн. гривень.

 

 

То як же вийшло, що сучасний бізнес-центр, в якому кв. м. площі коштує щонайменше 2-3 тис. умовних одиниць поставили в один ряд із будівлями класом набагато нижче?

 

 

Заслужений оцінювач Українського товариства оцінювачів Сергій Пузенко наголошує: «Перш ніж оцінювати будь-який об’єкт, треба його правильно класифікувати, тобто, зрозуміти його достоїнства і недоліки, зрозуміти його позицію на ринку. Не може квадратний метр такої нерухомості коштувати 800 доларів. Ну це значить, що нерухомість окупається менш, ніж за 4 роки. Так не буває.»

 

За цим фактом порушено кримінальну справу.

 

 

 

На чиєму боці виявиться правда? Та чи розповсюджується це на таких людей, як пан Бахматюк , які живуть за власними законами і вирішують свої проблеми дуже легко, завдяки своїм мільйонним статкам?

 

 

За матеріалами : Телекомпанія «V-ТВ», pravo-kiev.com

 

 

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 18-10-2012 14:00 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Комментарии запрещены.

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100