19.04.2024 03:29 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

В української влади – хижацький підхід до держави, – Андерс Аслунд

Найпомітнішою проблемою України є корупція. Влада служить лише збагаченню вузького кола еліти, а не розвиткові країни. У неї хижацькі підходи до держави. На цьому тлі Україна стикається із загальносвітовими проблемами економічної стагнації та вповільнення зростання.

Таку думку висловив старший науковий співробітник Інституту міжнародної економіки Петерсона (США), шведський економіст Андерс Аслунд в інтерв'ю «Українському тижню».

«Існують великі ризики, що вас накриє чергова хвиля кризи. Фундаментальним питанням є дефіцит держбюджету, крім того, в України обмежені золотовалютні резерви (до $25 млрд) і сильна прив’язка курсу гривні до долара. Чим загрозливе таке становище? Ваша грошова одиниця може зазнати різкої масштабної девальвації, бо ринок валюти цілком ліквідний. І урядова відповідь на цей виклик є суто тактичною: влада, з одного боку, штучно підтримує курс гривні державним регулюванням, що призводить до вичерпування запасів іноземної валюти, а з другого – мінімізує інвестиції», — зазначив експерт.

Також економіст розкритикував те, що Кабмін ігнорує поради МВФ та ЄС: «Хиткість ситуації в тому, що, по-перше, може статися «зовнішній шок» – і ціни на сталь (дуже важливу статтю українського експорту) різко впадуть. Це досить імовірно. По-друге, дохідність за держоблігаціями, яка вже нині сягає 7,5%, може підскочити, адже українському ринку бракує впевненості. Відтак Україна швидше втрачатиме валютні резерви й може потрапити в серйознішу фінансову кризу».

Нагадаємо, досягнення згоди мiж Україною та Міжнародним валютним фондом (МВФ) у 2013 роцi малоймовірне. Про це вважає директор пiдроздiлу «Суверенні рейтинги» міжнародного рейтингового агентства Standard & Poor’s Тревор Куллiнан.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 2-06-2013 15:09 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100