25.04.2024 19:38 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Вбивця журналіста Гонгадзе зачитався протоколами свого судового засідання

Засуджений до довічного ув'язнення за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе екс-начальник департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексій Пукач продовжує вивчати протоколи судових засідань за його обвинуваченням, заявляє представник інтересів вдови журналіста Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко.

«Пукач досі — з січня — вивчає протоколи судових засідань, тому дату апеляційного розгляду не призначено, справу до Апеляційного суду не передано», — розповіла журналістам Теличенко.

При цьому адвокат висловила подив у зв’язку з тим, що Пукачу не обмежують час для вивчення матеріалів: «Складно пояснити, чому Пукачу так довго дозволено затягувати ознайомлення з протоколами засідань, у яких він особисто брав участь. Пригадую, що Валерія Іващенка (колишній в.о. глави Міноборони, засуджений до умовного терміну за скоєння посадового злочину ), який вивчав протоколи близько місяця, суд обмежив у часі. На жаль, подвійні стандарти правосуддя стали занадто частим явищем».

Представник інтересів вдови журналіста нагадала, що на вирок Печерського районного суду Києва про довічне ув'язнення Пукача за вбивство Гонгадзе апеляцію подав сам засуджений, а також потерпілі. Генеральна прокуратура України не оскаржила рішення суду першої інстанції.

«Про свою апеляцію можу сказати, що йдеться тільки про те, що мотиви скоєння злочину встановлено не повністю. Сумнівів у винуватості Пукача та правильності призначеного покарання немає», — додала Теличенко.

Журналіст Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. В листопаді того ж року в лісі Київської області знайшли обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові. У 2009 році в Київській області знайшли останки черепа, що, за заявою Генпрокуратури, належать Гонгадзе.

Однак тіло досі не поховано, оскільки мати журналіста Леся Гонгадзе відмовляється визнавати, що знайдені останки належать її синові.

21 березня 2011 року було порушено кримінальну справу стосовно другого президента України (1994—2005 рр.) Леоніда Кучми.

Його обвинувачували в перевищенні влади та службових повноважень, які призвели згодом до вбивства журналіста Гонгадзе (ч. 3 ст. 166 Кримінального кодексу в редакції 1960 р.).

13 грудня 2011 Печерський районний суд Києва визнав незаконним порушення 13 грудня 2011 року Печерський районний суд Києва визнав незаконним порушення кримінальної справи стосовно Л.Кучми та скасував відповідну постанову Генпрокуратури. Записи майора Миколи Мельниченка суд не визнав доказом у справі про вбивство Гонгадзе.

Апеляційний суд Києва, а потім Вищий спеціалізований суд із розгляду цивільних і кримінальних справ визнали законним закриття кримінальної справи стосовно Кучми.

У грудні 2012 року перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін розповів журналістам, що розслідування щодо замовників убивства журналіста проводиться в нових умовах, його внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Такі дії пов'язані з набуттям чинності 21 листопаді нового Кримінального процесуального кодексу.

29 січня 2013 року Печерський райсуд Києва засудив екс-голову департаменту зовнішнього спостереження МВС України Пукача до довічного позбавлення волі, визнавши винним у вбивстві Г.Гонгадзе.

Пукача позбавлено звання генерал-лейтенанта, також він зобов'язаний виплатити Мирославі Гонгадзе 500 тис. грн, ще 100 тис. грн — журналісту Олексію Подольському.

Після оголошення вироку головуючий суддя Андрій Мельник запитав у О.Пукача, чи зрозумілий йому вирок, на що той відповів: «Мені вирок буде зрозумілий, коли зі мною сидітимуть Кучма й Литвин».

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 12-07-2013 15:02 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100