25.04.2024 20:41 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Доступ до корумпованих держреєстрів обійшовся бюджету в мільярд. Порівняльна таблиця

З 2010 року підприємства, що обслуговують держреєстри ( в т.ч. близькі до ЄДАПСу структури «Арт- майстер» і «3 -Т») отримали від Міністерства юстиції авторську винагороду на суму більше 1 мільярда гривень.

Про це свідчить проведений Мін'юстом аудит завідувача держреєстрами « Інформаційного центру», пише «ZN.UA». За ці послуги Мін'юсту, який утримується з держбюджету, громадяни додатково платять із своїх кишень.

«Отже, загальна сума виплат держпідприємству „Інформаційний центр“ від Мін'юсту за 2010—2013 рр. за те, що українці користувалися належать державі реєстрами, становить 1 млрд 115 млн 120 тис. грн.», — йдеться у результатах аудиту. З цих коштів «Арт-майстер» і «3 -Т» зарахували собі 411 млн.

 

 

 

«За останні роки сума авторської винагороди помітно зросла в порівнянні з 2007—2009 рр., коли Мін'юст сплатив приватним компаніям винагороду на суму 205 млн грн.», — зазначає видання.

«Утримання коштів з платників податків за користування реєстрами , придбання яких вони вже сплатили з власної кишені , є навіть не корупцією , а відвертою цинічною обдираловкою. При цьому передача державою всіх важелів управління в руки одного розробника — адміністратора — управлінця — це фактично втрата всіх можливостей реально контролювати його діяльність», — зазначають автори статті.

Як відомо, з 18 державних реєстрів, які адмініструє «Інформцентр», у власності держави перебувають тільки три, інші належали «Арт -мастеру» і «3 -Т», з якими «Інформцентр» уклав угоди на користування програмною продукцією без проведення тендерів.

«Таким чином держава купила права на реєстри без відкритого тендеру з незрозумілої ціною, по-друге, так само непрозоро уклала угоду про обслуговування цих реєстрів за додаткові кошти, по-третє, сплатила авторську винагороду за весь період дії угоди, та по-четверте, щомісяця сплачувала додаткову авторську винагороду за кожне звернення до програм або фіксовану додаткову суму. Ця додаткова щомісячна авторська винагорода перевищує вартість покупки самого реєстру», — зазначає ZN.UA.

Як пишут «Наші гроші», Мінюст під керівництвом Олени Лукаш вже після призначення Леоніда Богданова новим директором «Інформцентру» акцептувало угоду з держпідприємством на ведення реєстрів у другому півріччі 2013 року вартістю 309,55 млн грн. У першому півріччі, коли Мінюстом керував Олександр Лавринович, це коштувало 316,26 млн грн.

Фірма «3-Т» входить до складу консорціуму ЄДАПС, який цього літа було відсторонено від державних підрядів на друк паспортів та інших документів. Нині власниками фірми є кіпрські офшори «Софтовер трейдінг енд інвестментс лімітед» та «Ейч Бі стрентон лімітед». Першим засновником фірму був Юрій Деревянко, який у 2012 році обрався народним депутатом по округу у Івано-Франківській області і зараз є позафракційним.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 7-10-2013 8:18 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100