28.03.2024 21:17 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Пам’ятка для протестувальника. Що взяти та як одягнутися

Виходячи на акцію протесту, пам’ятайте:

 

1. Будьте тепло вдягненим/вдягненою. «Затепло» не буває — Ви не знаєте, скільки часу проведете на зимовій вулиці. Особливу увагу приділяйте ногам, рукам і голові. Кілька шарів одягу дозволять швидко змінити температурний режим, і створять, нехай невеликий, захист. Взуття має бути зручним, одяг — таким, що може витримати різні випробування

2. Майте при собі документи, що посвідчують особу.

3. Майте при собі воду — скільки зможете. Холодна погода не скасовує потреби людського організму у воді. Крім цього, ковтки води — перше, що допомагає приходити до тями людині у стані стресу, і водою можна вимити руки чи промити рану в разі потреби.

4. Майте при собі хустку, бандану або шарф. Вони, крім тепла, можуть закрити рот і ніс, у разі похолодшення, зігріти. А в разі використання газу, змочені водою, вони можуть ненадовго затримати газ від потрапляння до дихальних шляхів. Втім, пам’ятайте, що дуже ненадовго — треба вибиратися із зони ураження газом якнайшвидше.

5. Майте при собі певну суму грошей у гривнях (достатню бодай на дві-три поїздки на таксі). Банкомати можуть не працювати, і може не бути змоги обміняти іноземну валюту.

6. Майте при собі заряджений мобільний телефон з поповненим рахунком, а в ідеалі — два телефони чи телефон на дві картки різних мереж.

7. Не варто мати при собі крихкі предмети чи предмети, що колються чи ріжуться.

8. Не використовуйте, перед виходом на протест, лосьйони чи креми, зокрема — на основі олії: вони можуть затримати і посилити дію газу на шкіру. Намагайтеся мінімізувати відкриту поверхню тіла.

9. У разі потрапляння газу до очей — не панікувати. Дія газу для здорових людей по певному часі минає без наслідків. Поміж засобами для швидшого полегшення стану різні джерела називають лимонний сік з водою (тож протестувальники беруть із собою лимони), або розчин води з антицидними препаратами (такими, наприклад, як Маалокс). Промивати треба чистими пальцями. Якщо Ви носите лінзи — ЧИСТИМИ пальцями вийміть їх якнайшвидше, чи попросіть когось це зробити.

10... Корисними будуть паперові й вологи серветки, а для жінок — гігієнічні засоби (можуть знадобитися як не Вам, так Вашим товаришкам).

11. За змоги, тримайтеся компанії — щонайменше будьте удвох чи утрьох; одному/ій варто пересуватися лише за відсутності інших можливостей.

12. Якщо можете записати у надійному місці контактні телефони юридичної підтримки чи медичної допомоги (хоч і на руці) — не полінуйтеся це зробити. У жодному разі не панікуйте. І — ніколи не забувайте, чому Ви тут, і наскільки це важливо для такої великої кількості людей — і зараз, і потім.

13. Уникайте конфліктів, особливо з іншими учасниками/цями протестів. У разі ескалації конфлікту з товариш(к)ами краще піти, встановивши дистанцію. Ваша гідність і гордість від цього не постраждає: Ви виявитися мудріші, і не дасти внести розбрат у громадський протест. Будьте обережні, але не недовірливі; пристрасні, але не засліплені; стримані, але відкриті. Бережіть себе — й інших довкола себе.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 20-01-2014 13:50 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100