20.04.2024 14:07 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Коли буде наведено порядок у корумпованій прокуратурі Житомирщини?

Правосуддя... Як багато значить це слово! Кожного разу, коли проходиш через металошукач при вході до суду, спадає на думку, що лише зовні суд виглядає нудною установою з темними коридорами, пошарпаними дешевими меблями, тісними кімнатами.

Але в цих тісних кімнатах іноді відбуваються епічні баталії. Бо люди порушують закон та всілякими хитрощами намагаються узаконити свою неправду. А суд – пильний вартовий справедливості, який нагадає і впливовому чиновнику, і крадію з вулиці, що закон один для всіх. Небезпечних, непорядних осіб тут закликають до порядку. Образно кажучи, ніяке шило в мішку через металошукач на вході до суду пронести непомітно не вдасться, навіть якщо мішок тащить солідний пан в прокурорському мундирі.

– Вважаємо за недоцільне дозволяти журналістам фотографування, тому що є таємниця слідства! – тисне такий прокурор на суддю. Нервується, боїться. Мабуть, прокурору Божко є що приховувати. Невже думає, що в фотоапараті кореспондента рентгенівські промені, які просвітять наскрізь та зафіксують те шило в мішку? Бог знає, що він думає...

– Хочу нагадати прокурору, що таємниця слідства закінчується разом із закінченням слідства, коли справу передають до суду! – заперечує адвокат І. Татієв. Втім, це найменша з його претензій до прокуратури. Адже розглядається сумнозвісна справа вбитого у 2008 році Сергія Помазана, якого прокуратура хоче посмертно визнати злочинцем у позасудовому порядку.

Помазан був директором агрофірми, у яку після приватизації перетворився колгосп. Йому інкримінують підроблення договору про купівлю-продаж консервного цеху, на володіння яким претендує колишній орендар – інша агрофірма, яку очолює такий собі пан Іванов, що проходить по справі у якості потерпілого. Претензії агрофірми Іванова були відкинуті господарськими судами усіх інстанцій. Програвши суди, Іванов якось «зацікавив» прокуратуру, і проти Помазана порушили кримінальну справу. Але той не піддався на тиск, не віддав цех рейдерам.

Після цього Помазана вбили. Тепер агрофірмою керує його син. І щороку з господарського суду сиплються повістки: викликають на нові і нові засідання за новими і новими заявами Іванова про перегляд раніше прийнятих рішень про право власності на консервний цех. Кожного разу формальною підставою для таких заяв слугують нові прокурорські постанови про визнання вбитого Помазана злочинцем. Сини Помазана оскаржують прокурорські постанови. Суд у Житомирі їх скасовує. Суд у Києві відмовляє Іванову у перегляді раніше прийнятих рішень за нововиявленими обставинами. А прокуратура вперто плодить беззаконня і далі, наполягає на тому, що коли людина померла, слідчий нібито має право без суду визнати її злочинцем та дати зелене світло зазіханням рейдерів на її бізнес, справу всього життя...

Знаючи цю передісторію, я не дивуюся пристрастям, які вирують у судовому засіданні в Богунському районному суді міста Житомира. Адвокат каже, що дії прокуратури важко пояснити чимось іншим, ніж корупція та рейдерство: «Суди першої та апеляційної інстанції двічі вказували прокуратурі на порушення кримінально-процесуального законодавства, але прокуратура, я вам скажу, зухвало ігнорує рішення судів!». У відповідь Іванов каже, що він прокурорів не купляв і що його, мовляв, колись побили сім людей. Але хто побив, за що побив, як це стосується цієї справи – розповідати журналістам не хоче. Тільки повторює, як і прокурор, що забороняє себе фотографувати. Що ж, його право. На відміну від судді, прокурора, адвоката, які є офіційними особами і зобов’язані діяти публічно, пан Іванов має право вимагати, щоб його, приватну особу, не фотографували.

Ще пан Іванов заявляє клопотання. Він просить, щоб суд розглянув 36 томів кримінальної справи, не пояснюючи, навіщо йому це треба. А такі клопотання мають бути обгрунтованими. Чого він добивається? Затягує процес? Сподівається, що під час тяганини в Житомирі вдасться у Києві потихеньку відібрати консервний цех у господарському суді?

Прокурор підтримує клопотання Іванова. У відповідь адвокат Татієв звертає увагу на те, що сторона обвинувачення марнує час суду. Адже оскаржувана постанова заступника прокурора міста Житомира Козлова слово в слово переписана із раніше скасованої судом 16.12.2013 р. постанови прокурора міста Житомира Титарчука. Тож нічого нового в кримінальній справі суд не знайде.

– Починаючи з серпня 2011 року, коли було порушено кримінальну справу щодо померлого Помазана і одразу ж закрито за нереабілітуючими підставами, почалася ця естафета закриттів кримінальної справи щодо померлого і передачі цих постанов до господарського суду як підстав для перегляду рішень щодо майна підприємства, яке очолював вбитий Помазан. І кримінальна справа в частині замовника його вбивства ще не закрита. Нам невідомо, хто його замовив. Тепер свавілля продовжується. Прокурор Козлов виносить таку саму, дослівно, постанову, як постанова його начальника, скасована судом. Я заявляв і заявляю, що наскрізь корумпована прокуратура в особі колишнього прокурора області Проценка, сьогоднішнього прокурора міста Житомира Титарчука і його заступника Козлова, прокурора Крайнік, яка раніше виносила таку саму, вже скасовану судом, постанову! Метою цих постанов, напевне, є ніщо інше, як допомога рейдерам з корупційних мотивів. Суд поки не давав втягнути себе у ці корупційні оборудки...

Іванов перебиває, кричить «Бред!». Його адвокат Кононов приєднується: «Про яку корупцію ви кажете?!». Татієв відповідає: «Країна йде до порядку і закону! Корумповані прокурори або утікають, або їх звільнюють!».

Суддя Людмила Семенцова оголошує перерву в засіданні: «Виходьте з зали і там в коридорі сваріться. Заспокоїтеся, потім продовжимо розгляд справи».

У перерві прокурор відмовляється коментувати закиди у корупції.

Поки спілкуюся з прокурором, краєм уха чую, що Іванов тихо погрожує адвокату Татієву: «Якщо ще раз нагадаєш про вбивство Помазана, я тобі покажу!». От воно, справжнє моральне обличчя «потерпілого», на забаганку якого прокуратура роками переслідує померлого підприємця. Замість того, щоб займатися живими бандитами. В тому числі й тими, які імітують ображену невинність та роблять бізнес на чужій могилі...

Як боротися з прокурорським свавіллям? Звісно, треба очистити прокуратуру від чиновників, які відверто ігнорують законодавство та порушують судові рішення. Дивно, що керівництво прокуратури Житомира все ще не потрапило під мікроскоп. Або до нього ще просто не дійшли руки?

Не менш важливо ліквідувати прогалини в законодавстві, на яких паразитують рейдери та найняті ними корупціонери.

Позитивним зрушенням є те, що 20 березня 2014 року народні депутати України А. Павловський, О. Бригинець та Ю. Стець зареєстрували законопроект № 4504 про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо порядку реабілітації, в тому числі реабілітації померлого.

 

Такий закон давно був потрібен. Серед іншого, законопроект встановлює наступну норму: не допускається закриття кримінального провадження у зв’язку зі смертю підозрюваного, обвинуваченого слідчим або прокурором у разі, якщо близькі родичі, спадкоємці, громадські об’єднання або захисник померлого підозрюваного, обвинуваченого наполягають на завершенні досудового розслідування та судовому розгляді кримінального провадження з метою реабілітації померлого.

Хоча і зараз існує величезна судова практика вищих судових інстанцій України та рішення Європейського Суду з прав людини, в якому висловлена аналогічна правова позиція, корупціонери у прокуратурі Житомира нахабно клеять дурника. Роблять вигляд, що якось по-своєму читають закон – вперто всупереч судовим рішенням. Прокурори, очевидно, думають, що вони розумніші за суддів. Можливо, запровадження чіткої та недвозначної норми КПК припинить цю ганебну канітель і примусить їх нарешті довести слідство до кінця та передати кримінальне провадження до суду для вирішення питання про реабілітацію. Або, скоріше, закрити провадження за відсутністю складу злочину.

Однак питання, чи дозволить Богунський районний суд Житомира втягнути себе у корупційні оборудки прокурорів, залишилося відкритим. Раніше не дозволяв. Будемо слідкувати за розвитком подій.

 

 

Юрій Шеляженко, редактор газети «Правдошукач»

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 23-03-2014 17:51 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100