28.03.2024 11:35 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Більшість вбивств на Інститутській здійснив Беркут з «групи Садовника», — розслідування Ради Європи

Бійці спецпідрозділу «Беркут», за даними розслідування, відповідальні за більшість убивств, скоєних 20 лютого 2014 року.

Такі дані містяться у звіті Міжнародної дорадчої групи, що діє за мандатом генсека Ради Європи. Звіт було оприлюднено в Києві 31 березня 2015 року.

«Судячи з матеріалів справи, відповідальність за більшість вбивств, скоєних 20 лютого 2014 року, може бути покладено на співробітників „Беркуту“... Аналіз сотень годин відеозаписів та матеріалів з інтернету дозволив встановити 21-24 співробітників „Беркуту“, які стріляли в учасників акцій протесту, що піднімалися вулицею Інститутською», — стверджується в документі.

За даними звіту, «ніхто зі співробітників не міг застосовувати зброю без наказу їхнього керівника, пана Садовника».

В документі зазначено, що більшість демонстрантів, що загинули 20 лютого, отримали поранення з автоматів Калашнікова калібру 7,62*39, який був у наявності у бійців «Беркуту».

«Встановлено, що група Садовника отримала приблизно 20 автоматів АКС-47 такого калібру, ці автомати не було повернуто до місця зберігання, вони зникли», — йдеться в документі.

«В ході розслідування за допомогою аналізу траєкторії куль було встановлено, що понад 30 осіб було застрелено з-поза бетонної барикади біля виходу зі станції метро „Хрещатик“ на вулиці Інститутській, що співвідноситься з численними записами в мережі інтернет, на яких видно, як співробітники „Беркуту“ в уніформі з жовтими пов'язками стріляють з цього місця», — наводяться у звіті МДГ дані офіційного розслідування, які досі не публікувалися.

Міжнародну дорадчу групу з розслідування подій на Майдані було створено за ініціативою Ради Європи ще за часів Януковича, але розпочати роботу вона змогла лише навесні 2014 року.

МДГ очолив колишній голова Європейського суду з прав людини Ніколас Братца, до її складу увійшли представники української влади та опозиції – колишній суддя ЄСПЛ Володимир Буткевич та депутат Харківської облради, колишній прокурор Олег Анпілогов.

До мандату МДГ входить спостереження за розслідуванням  подій, пов’язаних з масовими протестами в період від 30 листопада 2013 до 20 лютого 2014 року, а також трагедії в Одесі 2 травня 2014 року, повідомляє sprotiv.org.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 31-03-2015 12:09 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100