16.04.2024 23:28 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

12 січня під Лук’янівським СІЗО відзначать мітингом та рок-концертом день українського політв’язня. Подробиці

12 січня 1972 року антиукраїнська каральна система запустила хвилю арештів та обшуків, під час якої протягом кількох днів було арештовано 19 непересічних (і тому небезпечних для влади) постатей: 11 – у Києві, 8 – у Львові, повідомляє sprotiv.org.

Серед них: Василь Стус (поет і критик), Іван Світличний (літературознавець), В’ячеслав Чорновіл (журналіст), Євген Сверстюк (літературознавець), Любов Середняк (учасниця “самвидавного” руху), Леонід Плющ (математик), Ірина Стасів-Калинець (поетеса), Іван Гель (учасник “самвидавного” руху) та інші.

Леоніда Світлична, дружина літературознавця Івана Світличного, так описала той зловісний день:

“12 січня, 8.15 ранку. Я вже одягнена, збираюся на роботу, приймати іспити в студентів. Дзвінок у двері; як звичайно, відчиняю я. Перед дверима багато людей, показують ордер на обшук… Почався детальний обшук: ретельно розглядають кожну книжку, газету, кожен аркуш паперу. “Шмональників” семеро (в тому числі і “понятих”-сексотів). У якій справі, що шукають – невідомо.

Забирають книжки, машинописи, купу українського і російського самвидаву, записники, друкарську машинку, радіоприймач, магнітофонні стрічки з унікальними записами Василя Симоненка, Василя Стуса, Бориса Мамайсура… Я напружено чекаю Надійку [Світличну, сестру Івана, – авт.], не знаючи, що в цей час у неї теж роблять обшук, як і в десятків інших людей по всій Україні…”.

Свідчення про обшуки у 1942-му так перегукуються з методами карального апарату, який зберігся в Україні до нашого часу. Так, у справі захисників Конституції при обшуку у батьків Ігоря Сосни слідчі обурювалися, що в домі немає нічого, крім релігійної літератури – нема чого вилучити. Проте у родини Юрія Сиротюка вилучили чи не всю електроніку, диски з українською музикою, дитячі телефони, світлини, альбоми тощо. У помешканні Крайняків вилучили навіть старі VHS касети, на яких знято Сергія у 5-річному віці, його книги, фото. У помешканні Ігоря Олійника обшук тривав цілий день, було очеплено цілий квартал. У Києві до всіх фігурантів справи вдиралися автоматники у масках, не представляючись.

На пам’ять цих репресій і проти сучасних громадські активісти проведуть акцію під Лук’янівським СІЗО, – йдеться на сторінці події у Facebook.

«Ми виступаємо за знищення каральної системи з її енкаведистськими методами роботи, припинення репресій щодо патріотів, зміну пенітенціарної системи зразка ГУЛАГу на цивілізовану європейську. Саме тому збираємося 12 січня о 18:30 біля Лук’янівського СІЗО. Прийди і покажи, що тобі не байдуже!», — пишуть активісти.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 10-01-2016 21:48 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100