19.04.2024 13:28 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Е-декларації для активістів, як депутатська помста

zrada-Rada1

Зареєструвавши N5318 ображені чиновники вирішили завдати удару у відповідь. Я очікував цього законопроекту від 5 жовтня, коли вперше почув формулювання його ідеї від Олександри Кужель. Тоді, виступаючи у парламенті, народний депутат від Батьківщини зробила несподівану заяву. Цитую за Стенограмою ВР об 11:49:07 зберігаючи авторський суржиковий стиль:

«Дуже багато на себе беруть громадські організації такі як пан Шабунін, пусть він мене чує. Які... я теж хочу, щоб він заповнював електронну декларацію. Я вважаю, що всі, хто отримує гранти повинні заповнювати електронні декларації. Бо я хочу, щоб він також показав адресу, де він живе і тоді він дасть пояснення, чому у нього стільки рахунків у банках?»

Тому сьогодні я здивувався чому Батьківщина так сором'язливо заховалася за Юрія Дерев'янка, адже законопроект розроблено досить професійно – так щоб і муха не проскочила. Зокрема автори пропонують поширити Е-декларування на такі категорії:

• фізичних осіб, які отримують кошти, майно в рамках реалізації в Україні програм (проектів) міжнародної технічної або іншої, в тому числі безповоротної (грантів), допомоги у сфері запобігання, протидії корупції або виконують роботи, надають послуги, фінансування (оплата) яких здійснюється за рахунок такої допомоги;

• фізичних осіб – керівників або членів вищих органів управління, інших органів управління громадських об'єднань, інших непідприємницьких товариств, що здійснюють діяльність, пов'язану із запобіганням, протидією корупції, та/або беруть участь, залучаються до здійснення заходів, пов'язаних із запобіганням, протидією корупції...

• фізичних осіб, які входять до складу керівних постійно діючих статутних органів політичних партій (зміни до частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції»);

А також на Голову та членів:

Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації,

• Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, (НКРЕ КП)

• Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК),

• Рахункової палати,

• представників Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Осіб, які входять до складу Громадської ради доброчесності, утвореної відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Громадської ради при Національному агентстві з питань запобігання корупції, Ради громадського контролю при Національному антикорупційному бюро України.

На мій погляд, цей законопроект N5318 є просто помстою народних депутатів, які ображені на громадських активістів, що примусили показати їх реальні статки.

Втім, тоді ображатися потрібно і на Президента, адже цілком зрозуміло, якби не його тиск, голосів за цей закон у залі би не знайшлось

Суть Е-декларування у тому, щоб зробити владу прозорою для народу. Спроби переграти все навпаки і пошук сумнівної симетричної справедливості в цьому питанні – є профанацією ідеї.

Єдине, щоб я порадив громадським активістам, – показати свої декларації добровільно, самим. Наскільки я бачив Віталій Шабунін це вже зробив на сайті Центру протидії корупції. Повірте, порівняння буде більш ніж красномовним. Ні сотень мільйонів готівки, ні матеріальної допомоги на сотні тисяч гривень, як у депутатів, – у громадських активістів точно немає.

А шановній Олександрі Кужель я б радив не передавати такі професійні розробки іншим депутатам, навіть якщо цього вимагає політична доцільність. Власні погляди треба захищати до кінця, якщо це погляди, а не банальна помста чи політична гра.

Віктор Уколов, політолог, sprotiv.org

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 3-11-2016 15:00 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100