27.07.2024 03:43 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Про завершення президентських повноважень Зеленського 20 травня 2024 року

Навіть британська преса вже написала про завершення президентських повноважень Зеленського!

Після 21 травня наша Україна не матиме діючого президента, а матиме громадян Кучму, Ющенка, Порошенка та Зеленського, які лише зберігають звання Президента України (ст. 105 Конституції України).
Всі укази, розпорядження, доручення громадянина Зеленського після 21 травня будуть юридично нікчемними та нелегітимними.

Конституція України — Розділ V
Стаття 103. «Президент України обирається громадянами України на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на п'ять років».
https://www.president.gov.ua/ua/documents/constitution/konstituciya-ukrayini-rozdil-v

Резолютивна частина Рішення Конституційного Суду України
1. Положення частин першої, п’ятої статті 103 Конституції України необхідно розуміти так, що Президент України обирається громадянами України на позачергових, як і на чергових, виборах строком на п’ять років.
2. Рішення Конституційного Суду України є обов’язковим до виконання на території України, остаточним і не може бути оскаржене.
https://ccu.gov.ua/novyna/pres-reliz-u-spravi-pro-strok-na-yakyy-obyrayetsya-prezydent-ukrayiny?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR1ctG-LkjcKrgkno3HfXbBUj9oEiDMerasnhRmIsfbyEFvpq_sXmjLstBY_aem_Ad5Z_ojJVCchL2SJyO1Txvf8R5M_Cx-7luW450vhXNnKfRHXRhtNWkUFu5kv6vtRGdIZzLqHMxRhTGjWI4gxZjn7

Останні вибори Президента України відбулися 31.03.2019, Зеленський В.О. склав Присягу як Глава держави 20.05.2019. Починаючи з 21.05.2019 розпочався встановлений Конституцією України відлік п`ятирічного терміну повноважень Президента України. За таких обставин, встановлений Основним Законом термін повноважень Президента України спливає 21.05.2024.

«Президент України виконує свої повноваження до вступу на пост новообраного Президента України» — ст. 108, ч. 1.
Термін «новообраний» є зрозумілим? Тобто відбуваються вибори, ЦВК оголошує результати й визначає переможця. Але він не відразу розпочинає виконання президентських повноважень, а тільки після складання присяги українському народові на урочистому засіданні сесії Верховної Ради.
Ст. 104 Конституції: «Новообраний Президент України вступає на пост не пізніше ніж через тридцять днів після офіційного оголошення результатів виборів з моменту складання присяги народові на урочистому засіданні Верховної Ради України».
Так от, протягом оцих конституційних тридцяти днів, перед вступом на посаду новообраного президента, президентські обов’язки продовжує виконувати ще чинний.
Але це зовсім (абсолютно!) не передбачає ситуацію, що вибори не відбуваються у час закінчення конституційного п’ятирічного терміну президентських повноважень і він, старий президент, може керувати державою, скільки йому заманеться.
Це називається самовільним захопленням влади – з усіма правовими наслідками за Кримінальним кодексом України.

 

 

Вадим Гладчук, фейсбук

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 19-05-2024 10:14 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100