18.04.2024 13:34 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Україна продовжує експортувати комплектуючі до російських ядерних ракет РС-20 «Сатана»

 

 

Дніпропетровське конструкторського бюро «Южное» не припиняє сервісне обслуговування міжконтинентальних ракет РС-20 «Сатана», які має на озброєнні Росія.

Про це пише газета «Известия» з посиланням на представника КБ «Южное», фахівці якого виконують роботи з підтримки технічного стану ракет.

Раніше президент України Петро Порошенко заявив про припинення співпраці з Росією у військовій сфері.

Але в КБ «Южное» зазначили, що скасування договору з російською стороною можливе лише у випадку опублікування відповідного указу президента України – а цього ще не сталося.

«Наші фахівці їздили до Росії й продовжують їздити по різних питаннях, насамперед по ракетно-космічних проектах. Якщо президент прийме рішення і нам про нього офіційно повідомлять, тоді співпраця буде припинена», — сказав співрозмовник.

Український військовий експерт В'ячеслав Целуйко підтвердив, що припинення співпраці по кожному з напрямків підприємство може здійснити лише після набуття чинності відповідного указу президента.

«Поки заборона на військово-технічну співпрацю не оформлена – має бути виданий указ президента, опублікований в одному з офіційних ЗМІ, після цього він набуде чинності. Потім відповідні українські органи, у тому числі КБ „Южное“, повинні будуть вислати офіційне повідомлення своїм контрагентам», — зазначає експерт.

У Міноборони Росії також немає інформації про розірвання договору з КБ «Южное».

Експерт Центру аналізу й стратегій Андрій Фролов нагадав, що Олександр Турчинов, виконуючи обов'язки президента України, видав указ про припинення співпраці з РФ у сфері ВПК. Але тоді дніпропетровське підприємство не погодилося з такою перспективою.

«Коли вперше пролунали заяви про припинення співпраці, у Дніпропетровську заявили, що будуть експортувати в Росію все, що вважатимуть за потрібне. При цьому російські РВСН повідомили, що можуть продовжувати строки експлуатації РС-20 і самотужки», — сказав Фролов.

За словами експерта, дніпропетровське підприємство володіє повною документацією на ракету. Але за роки використання РС-20 була росіянами «вивчена уздовж і поперек».

«Ракета стара, у військових усе, що потрібно, уже є. У нас обслуговуванням могло б зайнятися РКК „Енергія“, Центр Хрунічева, КБ Макєєва, комплектувальні могли залишитися на складах Міноборони», — заявив Фролов.
«Але все ж авторський нагляд українських фахівців знижує витрати російської сторони. Плюс вони можуть дати якісь комплектувальні. У нас фахівці теж є, але якщо, приміром, ви звертаєтеся в автосервіс, то краще було б, щоб машину дивився фахівець сервісу саме вашої марки», — додав він.

За оцінками експертів, Росія платить українському підприємству за обслуговування ракет близько $10 млн на рік. За інформацією на 2008 рік, у російській армії було 75 РС-20.

Ракета РС-20 «Сатана» вважається найкращим стратегічним озброєнням у світі. Вона була розроблена дніпропетровським конструкторським бюро «Южное» ім. М.К. Янгеля" у 1973 році й прийнята на озброєння радянської армії в 1975-му.

РС-20 може доставляти до 10 бойових частин на дальність, що перевищує 10 тис. км.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 23-06-2014 22:27 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100