18.04.2024 04:41 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Міліціонери вручили ув‘язненому Платонову лезо бритви

leso1У Вінницькому ізоляторі тимчасового тримання жорстоко побивши ув‘язненого, міліціонери вручили йому лезо бритви і запропонували… убити себе, повідомляє офіційний блог Вінницької правозахисної групи. 

26 червня в усьому світі будуть згадувати та висловлювати солідарність та підтримку жертвам катувань – ганебного та повністю забороненого міжнародним правом злочину проти прав людини.

Влада України, яка є одним із європейських лідерів з поширеності катувань, жорстокого та нелюдського поводження, в цей день зазвичай намагається белькотати суспільству та міжнародній спільності про свої здобутки та прожекти в царині подолання тортур та власної безкарності. Проте таким словам уже ніхто не вірить. Адже катування в Україні не припиняються ані на день, не злякалася українська міліція катувати громадян і на цьому тижні…

Вінницька правозахисна група отримала інформацію, про масові порушення прав людини та катування затриманих, які перебували у Вінницькому ізоляторі тимчасового тримання ВМВ ГУМВС України у Вінницькій області (Вінниця, вул. Пирогова, 4А). Відповідно до задокументованих Вінницькою правозахисною групою фактів ввечері 22 червня 2010 року в приміщенні ізолятора тимчасового тримання в період вечірнього прийому їжі міліціонери зажадали від затриманих в камері 16 припинити їсти через три хвилини після початку вечері. Коли затриманий Платонов Платон Борисович спробував заперечити такому зневажливому і принизливому відношенню, його витягнули з камери і почали бити просто в коридорі другого поверху ІТТ м.Вінниці. Нанісши в‘язню чисельні удари руками і ногами по усьому тілу, співробітники ІТТ вручили Платонову лезо від бритви та запропонували «вкоротити собі віку на знак протесту». Про це говориться в заяві самого Платона Платонова, яка нелегально отримана Вінницькою правозахисною групою і може бути оприлюднена для засобів масової інформації. Після цього Платонова повернули до камери №16, де він на знак протесту порізав собі лезом вени на лівій руці. Поранення руки у Платонова було настільки сильним, що співробітники ІТТ змушені були викликати до нього швидку допомогу, а лікарі не піддалися тиску адміністрації і описали не лише поранення руки, але й усі інші свіжі сліди побиття, які були на тілі Платона Платонова. Після цього затриманого було доставлено до лікарні швидкої медичної допомоги, де йому було проведено хірургічну обробку порізів. Після повернення до ІТТ співробітники міліції продовжили знущання над громадянином Платоновим, зокрема вони не помістили його в камеру, а майже дві доби протримали в коридорі першого поверху ІТТ, пристібнутим наручником до коридорної решітки, без їжі та можливості спати чи відправляти фізіологічні потреби.

Коли про знущання над Платоновим стало відомо усім утримуваним в ІТТ, 24 червня 2010 року ув‘язнені: Зозуля Руслан, Мисак Дмитро, Майструк Роман та Петрановський Віталій вчинили акти самокаліцтва – порізавши собі вени на руках. Негайно пілся цієї надзвичайної події, як свідчать потерпілі, чиї заяви є в розпорядженні Вінницької правозахисної групи, в‘язнів Майструка, Петрановського, Мисака та Зозулю в наручниках витягнули в двір для прогулянок де по-звірячому побили співробітники ІТТ. «Особисто начальник Вінницького ІТТ, чия вага тіла досягає 130 кілограмів бив мене ногами та стрибав мені на тіло»- заявив в ході нелегально зафіксованого інтерв‘ю Вінницькій правозахисній групі затриманий Руслан Зозуля. Після цього побиття усіх затриманих крім ув‘язненого Майструка Романа вивезли до Вінницького СІЗО, де співробітники медичної частини змушені були описати численні тілесні ушкодження у людей, які було щойно доставлені з міліції.

Вінницька правозахисна група закликає до негайного та прозорого проведення перевірки за цим повідомленням про масове побиття в‘язнів Вінницького ІТТ.

Вінницька правозахисна група звертається особисто до Міністра внутрішніх справ України А.Могильова з вимогами:

1. Невідкладно відсторонити начальника Вінницького ІТТ від виконання службових обов‘язків на період проведення перевірки за вказаним повідомленням про катування затриманих в ІТТ.

2. Негайно повідомити про місцеперебування ув‘язненого Романа Майструка та пред‘явити його журналістам та правозахисникам.

3. Залучити до проведення перевірки повідомлення про катування вінницьких журналістів та представників Вінницької правозахисної групи, яка оприлюднила цю інформацію.

Вінницька правозахисна група закликає Генерального прокурора України О.Медведька:

1. Направити у Вінницю комісію Генеральної прокуратури для перевірки інформації щодо знущань над в‘язнями Вінницького ІТТ, оскільки прокуратура Вінницької області традиційно покриває незаконні дії вінницьких правоохоронців, про що Вінницька правозахисна група має багато доказів.

2. Гарантувати збереження та вилучення усієї відеоінформації, зафіксованої відеокамерами спостереження та оперативного фіксування в Вінницькому ІТТ в період з 22 по 24 червня 2010 року.

3. Забезпечити можливість зустрічі журналістів і правозахисників із усім затриманими, які названі в цьому повідомленні.

Вінницька правозахисна група просить Уповноваженого ВР України з прав людини Н.Карпачову:

1. Відкрити провадження Уповноваженого ВР України з прав людини за інформацією Вінницької правозахисної групи про масове побиття осіб, які утримувалися в ІТТ м.Вінниці в період в 22 по 24 червня 2010 року.

2. Направити представників Уповноваженого для зустрічі з усіма особами, як названі в цьому повідомленні, забезпечити можливість представників Вінницької правозахисної групи взяти участь в організації перевірки.

Президент України Віктор Янукович зробив багато правильних декларацій про відданість влади цінностям прав людини. Проте ці декларації й досі залишаються порожніми балачками...

 

 

 

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 26-06-2010 10:41 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100