28.03.2024 20:30 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

В Україні згадують журналіста Георгія Гонгадзе. Фото з акції пам’яті загиблих журналістів

 

16-09-2010-Gia1
День пам'яті Георгія Гонгадзе, акція на майдані Незалежності, Київ, 16 вересня 2010 року. Фото Радіо Свобода

Минає рівно 10 років з дня зникнення журналіста Георгія Гонгадзе. Згадують його, зокрема, у Києві та Львові – щорічними акціями пам’яті. 16 вересня кілька українських та міжнародних громадських організацій вже традиційно оприлюднили спільну заяву, в які вимагають покарати винних у смерті Георгія Гонгадзе.

Згадувати журналіста Георгія Гонгадзе у Києві щороку збирається по кількасот небайдужих. 16 вересня учасники акції пам’яті зі свічками в руках згадують його та його колег, загиблих під час виконання службових обов’язків.

На думку виконавчого директора Інституту масової інформації Вікторії Сюмар, розслідування вбивства Георгія Гонгадзе – тест не лише для влади, але й для всього українського суспільства. «Те, що за 10 років Україна не змогла дати чесної відповіді, що ж насправді сталося з Гонгадзе – це діагноз для цілої країни, на її здатність бути реально правовою державою», – вважає вона.

Справа Гонгадзе підірвала авторитет Кучми

Георгій Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року. За місяць після зникнення на Київщині знайшли обезголовлене тіло, яке, за висновками експертів, могло належати журналісту. У листопаді цього ж року в парламенті оприлюднили аудіозапис, який ніби-то здійснив колишній охоронець Президента Кучми Микола Мельниченко. Згідно з цими записами, випливає, що замовником злочину проти журналіста могли бути сам Леонід Кучма і нинішній голова парламенту Володимир Литвин (тодішній керівник президентської адміністрації).

Зникнення Гонгадзе фактично розпочало громадянську кампанію «Україна без Кучми», активісти якої вимагали відставки тодішнього Президента.

«Справа Гонгадзе стала сірником, якого піднесли до бочки з порохом. Соціальні протиріччя в Україні на той момент настільки розпалилися, що для активних дій потрібен був лише привід», – зауважує співкоординатор акції «Україна без Кучми» Володимир Чемерис.

У 2008 році суд визнав винними у вбивстві Георгія Гонгадзе трьох колишніх співробітників МВС, нині вони відбувають покарання. Минулоріч СБУ затримала підозрюваного у вбивстві журналіста – колишнього начальника кримінальної розвідки МВС Олексія Пукача. Цього року у вересні у Генпрокуратурі заявили: досудове слідство у кримінальній справі за обвинуваченнями затриманого закінчується.

Родина Гонгадзе боротиметься за покарання винних

Замовником убивства Гонгадзе слідство назвало колишнього міністра внутрішніх справ, вже покійного Юрія Кравченка. У 2005 році його знайшли мертвим у власному будинку – за висновками слідства, це було самогубство. Однак плівки майора Миколи Мельниченка, на яких нібито зафіксовано розмови Леоніда Кучми, Володимира Литвина та Юрія Кравченка напередодні вбивства Гонгадзе, не долучили до слідства.

Вдова та мати Георгія Гонгадзе критично сприйняли висновки слідства. Адвокат Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко наголошує, що родина загиблого вимагатиме притягнення до відповідальності всіх замовників убивства Гонгадзе, навіть якщо серед них – перші особи держави.

«Нас не влаштовує варіант, мовляв, ви ж домагалися, щоб довели, що колишній посадовець Юрій Кравченко замовив убивство Гонгадзе, то тепер маєте. Я наголошую, що наша сторона домагається, перш за все, правосуддя», – наголошує Валентина Теличенко.

У день пам’яті Георгія Гонгадзе громадські організації опублікували щорічну заяву, в якій, зокрема, вимагають від влади притягти до кримінальної відповідальності тих високопосадовців, які всі ці роки перешкоджали слідству у справі загиблого журналіста.

 

Олена Ремовська, Радіо Свобода

 16-09-2010-Gia3

16-09-2010-Gia4

 16-09-2010-Gia2

16-09-2010-Gia5

 16-09-2010-Gia6

16-09-2010-Gia7

 

 

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 17-09-2010 0:18 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100