29.03.2024 08:26 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Адвокат Валерій Коновалов: слідство хоче звинувати захистників Олени Полюхович у фабрикуванні доказів

Після інавгурації Януковича все частіше українські адвокати стають жертвами свавілля правоохоронних органів та протиправних дій.

У липні в центрі Львова п'ятеро автоматників пограбували житло адвоката.

12 липня 2010 року невідомий застрелив з вогнепальної зброї приватного адвоката в Донецьку.

16 серпня адвоката Віталія Філоненко з Харкова працівник міліції Юрій Калашников затримав та вивіз до кордону Харківського і Чугуївського районів. Потерпілий повідомив, що в результаті події не зміг з'явитися до Київського районного суду Харкова, де в цей час слухалася справа про втягування в заняття проституцією, в якому він був адвокатом обвинуваченої сторони. Адвокат пов `язує своє викрадення зі справою, оскільки його підзахисної напередодні погрожували і примушували відмовитися від адвокатів.

21 жовтня співробітник Подільського РУ ГУ МВС України у м. Києві Надіїн віддав незаконний наказ співробітниками міліції помістити адвоката Тетяну Монтян в «абізяннік» із застосуванням до неї фізичного насильства. Це сталося після того як адвокат Монтян пред'явила адвокатське посвідчення та ордер адвоката на представлення інтересів Роднєнок М.Є. та наполягала на тому, аби бути разом з клієнткою. 

Днем раніше слідчій Власюк протримав адвоката Валерія Коновалова на допиті 12 годин, не допустивши на судове засідання, де його явка, як адвоката, була обов’язковою.

Konovalov Valerii1Коновалов Валерій Сергійович, відомий адвокат. 12 років займається адвокатською діяльністю. На протязі двох років приймав участь  в справі по захисту інтересів потерпілої Александрової (це дружина вбитого журналіста Ігоря Александрова). З 2002 по 2005 рік захищав інтереси першого заступника голови Національного банку України Володимира Бондаря. У 2009 році надавав консультації  Олені Полюхович — матері зґвалтованих дітей.  

Ви займалися справою Олени Полюхович. З якого часу по який Ви представляли її інтереси?

Я допомагав адвокату Андрію Циганкову, який захищав її інтереси, а особисто познайомився з нею у жовтні 2009 року.

Що відбулося 20 жовтня 2010 року, де і чому Вас протримали вісім годин?

У понеділок, 18 жовтня 2010 року, о сьомій вечора на мобільний телефон мені подзвонив невідомий і представився слідчим генеральної прокуратури Власюком Павлом Онуфрійовичем, який запросив мене на допит на 20 жовтня  до генеральної прокуратури, по вул. Багавутівська. Це мене здивувало, так як справу за заявою народного депутата Руслана Богдана розслідувала на протязі року прокуратура міста Києва. Я з’явився в назначений час.

За телефонним дзвінком? Ви прийшли без повістки?

Так, без повістки, так як слідчий попросив мене з’явитися терміново, і сказав, що по справі виникли деякі додаткові питання і це спілкування займе максимум годину-дві. Я його попередив, що у мене в середу 20 жовтня 2010 року о 15.00 год.  в м. Ірпінь призначене судове засідання, де моя явка, як адвоката, була обов’язковою для виконання своїх професійних обов’язків.

До генеральної прокуратури я з’явився о 9.30 ранку, слідчій Власюк на прохідній мене зустрів. Зразу можу сказати, що я вийшов в 21.10. Тобто допит тривав майже 12 годин, і підтвердженням моїх слів є тривалість допиту, яка зазначена у протоколі. Слідчий наполегливо просив не телефонувати, бо нібито це відволікає його від роботи, але сам періодично відповідав на дзвінки свого телефону, виходячи з кабінету для розмови.

В якості кого Вас допитували, свідка?

Так, свідка.

А чому Ви адвоката не запросили?

Коли в минулому році я по даній кримінальній справі ходив на допити, на той час разом зі мною був мій адвокат Поваляєв Олег Борисович.

В даному випадку, як фахівець я знаю свої права, своє право на адвоката, можливість відмовитись від допиту, але розумієте, мені немає чого ховатися і я приїхав сам. Я ж повірив людині, яка мене викликала неофіційно на годину-дві.

Тобто Ви, перебуваючи на допиті, нічого не їли, не пили, й Вас тримали 12 годин?

Так, я про це і кажу.

Слідчій дуже наполегливо постійно мені повторював «не виходьте з приміщення, ми закінчимо зараз». Але це мабуть був більш моральний тиск. О 14.00 годині я нагадав слідчому, що о 15.00 годині призначена кримінальна в м. Ірпінь, але він відповів, що «І Ви що будете розривати допит? Ви ж адвокат, Ви розумієте, його треба закінчить, навіщо його розривати?».

Як я зрозумів з розмови зі слідчим Власюком, у нього є особиста думка, що все, що відбувалося по двом кримінальним справам не тільки пов’язане з заявою Руслана Богдана, про те, що нібито адвокати вимагали гроші, а й те, що навіть адвокати фабрикували докази проти Дмитра Полюховича, який ґвалтував дітей.

Така думка слідчого мене здивувала.

З Ваших слів виходить,  що слідство намагається звинуватити адвокатів Олени Полюхович у фабрикуванні доказів? Але ж є дані медичних експертиз, у яких судмедексперти встановили, що у дітей є пошкодження внутрішніх органів?

Я так і казав слідчому, що як ви можете стверджувати, що я сфабрикував, чи Циганков сфабрикував справу?! Але ж суд, коли обирав міру запобіжного заходу Дмитру Полюховичу, уважно вивчив докази його вини, і на підставі даних доказів була обрана міра запобіжного заходу у вигляді арешту. Але слідчий Власюк наполягав на тому, що у нього інша думка, ніж була у суду, і він особисто має намір довести мою вину у фальсифікації доказів вини Полюховича Дмитра, і в тому, що я через це намагався разом з Циганковим заволодіти грошима народного депутата Руслана Богдана.

Тобто Ви вважаєте, що Вас починає «пресувати» слідство, ймовірно, на замовлення депутатів Руслана Богдана, Сергія Терьохіна та Віктора Уколова, на яких як їх гвалтівників вказали діти Олени Полюхович?

Ну в даному випадку, так і виходить, але я вважаю, що це лише така думка слідчого Власюка. Кримінальній справі по заяві бютівця Богдана майже рік. На всі допити, які проводились в минулому році, і я, і Андрій Циганков ходили, давали покази, на мене не було тиску з боку слідчих прокуратури міста Києва – ми приходили, давали пояснення, покази,  уточнення. Слідчий не тримав так довго, не сперечався з приводу погодженої дати виклику на допит,  так як розумів, що мені як адвокату необхідно приймати участь у інших справах. Розумієте, було об’єктивне ставлення до подій і до розслідування.

Скажіть будь ласка, а що Вам відомо нового по справі зґвалтованих дітей?

Мені відомо тільки те, що Дмитро Полюхович перебуває на підписці про невиїзд. А мати потерпілих дітей перебуває під охороною СБУ і її оберігають від можливості контактування з колишнім чоловіком.

Більше Вам нічого невідомо? А що відомо про якісь додаткові експертизи, які хотіли проводити за ініціативи прокуратури?

Вам на ці питання може відповісти мій колега Циганков, бо йому більше відомо про які саме експертизи йшла мова.

А в чому полягала Ваша допомога Олені Полюхович, що саме Ви робили?

В даному випадку, моя участь полягала в тому, що я допомагав процесуально складати документи. Коли, наприклад, Олена Полюхович подавала заяви до органів внутрішніх справ, то їй відмовляли у порушенні кримінальної справи. Причиною такої відмови було, те, що Олена сама складала заяви, без допомоги фахівців.

Тобто Ви їй допомогли зробити заяву про злочин?

На той час у неї вже був адвокат Циганков. Він мене і попросив правильно скласти заяву до міліції. Я сам колишній слідчий і на даний час працюю адвокатом по захисту громадян у кримінальних справах.

 

Спілкувався Вадим Гладчук, sprotiv.org

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 24-10-2010 19:48 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100