25.04.2024 20:31 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Менти білоруському опозиціонеру Артему Дубському розбили ніс та губу, а Ігорю Коктишу зламали палець

Koktish Igor1

На фото білоруський опозиціонер Ігор Коктиш

Білоруські опозиціонери розповіли, як українська міліція проводила незаконний обшук.

За словами білорусів, українські міліціонери увірвалися в квартиру, не представившись, валили їх на підлогу, били в живіт і кричали «Готуйтеся до другої світової!».

У присутніх одразу відібрали телефони і не дозволяли телефонувати нікому, включаючи адвокатів.

Власниця квартири не давала дозвіл на огляд – першим її питанням до міліціонерів було чи є ордер на обшук. Після негативної відповіді жінка спочатку відмовлялась, однак потім через тиск під диктовку підписала дозвіл на огляд помешкання.

Спочатку причиною візиту правоохоронців було названо «підозру в приховуванні людини, яка перебуває в розшуку», потім виявилося, що при обшуку міліція знайшла (за версією затриманих — підкинула) марихуану.

Під час затримання білоруському опозиціонеру Артему Дубському розбили ніс та губу, а Ігорю Коктишу зламали палець (є висновки судмедекспертизи).

Опозиціонери бачили, як один із міліціонерів — Богдан Туровський забрав ключі від квартири і вийшов на 40 хвилин, — на думку білорусів, щоб виготовити дублікати.

Ірина Тютюнник заявила журналістам — умови перебування у СІЗО були наближені до тортур.

Затримані допитувалися у нічний час: Артем Дубський і Віталій Тищенко потрапили до камери близько 1:00, а Ігор Коктиш і Олексій Закшевський після 3:00. Двері камери у Богунському РВ УМВС, де утримувались Віталій Тищенко та Артем Дубський фарбували прямо під час того, коли там сиділи затримані. Камера 2*3 метри без вентиляції і води. На знак протесту білоруські опозиціонерки Тетяна Тищенко та Ірина Тютюнник оголосили 3-денне голодування.

Міліціонери, коли возили білоруських опозиціонерів до Коростеня скористалися банківською карткою затриманого Олексія Закшевського для заправки службового автомобіля, хоча мали талони на бензин. У Ігоря Коктиша підлеглі Могильова забрали портмоне зі 150 грн. Повернули 50.

Коли правозахисників відпустили 6 листопада 2010 року, вони повернулися в квартиру і виявили, що за час їхньої відсутності тут хтось був: рився у шафах і грав у «пасьянс» на комп'ютері.

Ірина Тютюнник, керівник житомирської групи «Міжнародної Амністії»: «Ні я, ні мій чоловік, ні мої друзі, не бачили жодних матеріалів справи. Все, що ми знаємо — це те, що говорять працівники міліції. Вони кажуть, що у декого з нас навіть знайдені наркотики, але ми з цим не погоджуємося, це все повністю неправда, повна фальсифікація аналізів і ми будемо повторно здавати аналізи, щоб підтвердити свою правоту».

Ігор Коктиш, білоруський опозиціонер: «Были нарушены все возможные и невозможные правила и законы. Как можно делать из нас наркоманов, если мы боремся с этим явленим в принципе».

Нагадаємо, під час затримання білоруських опозиціонерів у Житомирі постраждала і журналістка 5 каналу Оксана Трокоз та газети «20 хвилин» Діана Мінаєва. Вони намагалася зняти затримання білорусів. Міліціонери відібрали у Трокоз камеру, скрутили руки і виштовхали геть.

Усі  п'ятеро затриманих — громадяни Білорусі, просять в Україні політичного прихистку.

Ігор Коктиш переконаний, що арешт і обшук було проведено не випадково: 10 листопада заплановано збори «Міжнародної Амністії», а крім того, через місяць відбудуться вибори в Білорусі.

За словами подружжя Коктиш — вони вже готують скарги до прокуратури і збираються повторно пройти незалежну експертизу на наявність наркотиків в організмі.

 

Вадим Гладчук, Sprotiv.org

 

Читайте також:

Білоруського дисидента Ігоря Коктиша знову затримали міліціонери

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 8-11-2010 19:54 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

  • desident46

    НАДО ОБЪЕДИНЯТСЯ ЧЕРЕЗ ИНТЕРНЕТ С АКТИВНЫМИ ПРАВОЗАЩИТНИКАМИ И ПОДДЕРЖИВАТЬ ПОДПОЛЬНУЮ СВЯЗЬ В СЛУЧАИ ОРГАНИЗОВАННОГО ЗАПЛАНИРОВАННОГО БЕСПРЕДЕЛА ТАК НАЗЫВАЕМЫХ ПРАВООХРАНИТЕЛЬНЫХ ОРГАНОВ В УКРАИНЕ И БЛИЖНЕГО ЗАРУБЕЖЬЯ.НАРКОТИКИ ПОДБРАСЫВАЛИСЬ К НЕ УГОДНЫМ В НАЧАЛИ 60-х ГОДОВ,ЛОМАЛИ СРОК ПО 15ТЬ ЛЕТ,С ВЫСЕЛКОЙ,БЕС ПРАВО ГОЛОСОВАНИЯ И ТОГО 25ЛЕТ ЛИШЕНИЯ СВОБОДЫ...

  • саша

    Админ, а где же мой коментарий, хорошый ты гусь, ыот именно по этому у нвс все через жопу.

  • desident46

    Систематическое избиение заявителя правозащитника (автора)Украины, агентами спецслужб Украины,России с сопровождением угроз в убийстве.Конец цитаты.Выписка из описи вложение в ц/б № 47. На личное имя председателя СБУ Смешко Игоря Петровича.Цитата:Управління Служби безпеки Украіни в Полтавській області.Начальник Управління (подпись) Ю.ПАРАМОНОВ. Конец цитаті отписки.

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100