26.04.2024 11:42 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Єврокомісія проти монополізації банків «януковичами»

bankiГлава Делегації Євросоюзу в Україні посол Мануель Пінто Тіхксейра у відповідь на звернення Асоціації українських банків направив до Верховної Ради України рекомендації, у яких наголошується на недодержанні вимог ЄС у законопроекті № 0884 “Про внесення змін до деяких законів України (щодо регулювання діяльності банків)”. Зокрема, представників Євросоюзу занепокоїли вимоги законопроекту щодо збільшення капіталу новостворюваних банків з 75 млн. грн. до 500 млн. грн. Про це повідомляє газета «Экономические известия».

«Норма не влаштовує Єврокомісію, заради якої документ і вносився у Раді три роки тому», — відзначає видання.

Нагадаємо, розгляд законопроекту № 0884 у другому читанні запланований у парламенті на 23 грудня 2010 року. Розгляд законопроекту 14 грудня не відбувся, оскільки він не відповідав вимогам статті 116 Регламенту Верховної Ради України. Про це на пленарному засіданні парламенту повідомив перший віце-спікер Адам Мартинюк. У зв’язку із цим законопроект було повернуто на доопрацювання у профільному Комітеті з питань фінансів і банківської діяльності.

Як вже повідомлялося, Президент АУБ Олександр Сугоняко звернувся до Глави Делегації Євросоюзу в Україні посла Мануеля Пінто Тіхксейра з проханням прокоментувати законопроект № 0884 на предмет його відповідності рекомендаціям ЄС стосовно законодавства, яке покликане регулювати створення та діяльність банків. Також в АУБ просили представників ЄС проаналізувати цей законопроект у частині захисту та можливої шкоди розвитку конкуренції.

Як наголошувалося у листі Президента АУБ до Глави Делегації Євросоюзу в Україні, особливістю цього законопроекту є те, що новостворювані банки повинні мати капітал не менше 500 млн. грн. (більше 45 млн. євро). Згідно чинних регулятивних норм мінімальний капітал банку встановлено на рівні 75 млн. грн. (6 млн. євро). За словами Олександра Сугоняки, запропонована норма не відповідає європейському законодавству, оскільки передбачений законопроектом розмір статутного капіталу майже у 10 разів перевищує аналогічні вимоги Євросоюзу, встановлені у розмірі 5 млн. ЄВРО.

В АУБ переконані, що дискримінаційні норми законопроекту № 0884 негативно позначаться на дотриманні конкуренції на ринку банківських послуг, матимуть руйнівні наслідки для «малих» та «середніх» банків, а також збільшать концентрацію фінансових ризиків. «Наразі лише 50 з 180 українських банків мають капітал більше 500 млн. грн. Беручи до уваги поточну ситуацію та практику, можна припустити, що сума у 500 млн. грн. (більше 45 млн. євро) буде вимагатися регуляторними органами як мінімальна вимога до капіталу для вже існуючих банків. Зараз регулятор вже вимагає, щоб існуючі банки підвищили мінімальний розмір капіталу, який було встановлено для створення нових банківських установ, тобто регулятор вже вимагає більше, ніж адекватний капітал для існуючих банків», — йдеться у листі АУБ до Делегації Євросоюзу в Україні.

 

Читайте також:

«Януковичи» монополизируют банки

Старший сын Януковича потратит 110 миллионов на покупку банка

Азаров заставив Нацбанк надрукувати десятки мільярдів гривень

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 21-12-2010 15:55 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100