26.04.2024 22:34 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Януковича просять захистити журналістів від судових позовів

Журналістський рух «Стоп цензурі!» адресував відкритого листа президенту України Віктору Януковичу, в якому висловлює стурбованість ухваленням та підписанням закону «Про судовий збір», який, на думку підписантів, серйозно обмежує свободу слова та діяльність незалежних ЗМІ в Україні, повідомляє «Спротив».

У листі наголошується:

«Новий закон фактично повертає ситуацію, що існувала до 2003 року і дозволяла будь-кому, хто незадоволений публікацією, подати на ЗМІ в суд, сплативши мізерне мито. Суми морального відшкодування, якого вимагали у таких справах до 2003-го року, сягали мільйонів гривень, в той час як сума мита була неспівмірною.

Це призвело до банкрутства та закриття багатьох ЗМІ, які були не в змозі виплатити моральне відшкодування. Найбільш відомою є історія закриття газети “Всеукраїнські відомості”, яка програла суд футбольному клубу “Динамо” через те, що опублікувала інформацію про продаж футболіста Андрія Шевченка італійському “Мілану”. Через неспроможність виплатити суму газету було закрито, а Андрій Шевченко згодом-таки був проданий до італійського футбольного клубу.

Після законодавчих змін у 2003-му році сума мита стала пропорційною сумі позову. Тоді, згідно з декретом Кабінету міністрів «Про державне мито», з найбільших позовів мало бути сплачене мито в розмірі 10% від суми позову.

Незважаючи на звернення громадських організацій та спроби окремих депутатів запобігти прийняттю закону «Про судовий збір» в такій редакції, Парламент проголосував, а Ви не застосували право вето. Ми вважаємо підписання цього закону великим кроком назад у інформаційній політиці незалежної демократичної держави. Адже економічний тиск на ЗМІ є одним із видів цензури, яку можуть здійснювати як провладні суб'єкти, так і наближені до влади комерційні організації.

Закликаємо Президента України як суб'єкта законодавчої ініціативи та гаранта Конституції України захистити журналістів від судових позовів та внести пропозицію про зміну підпункту 6, пункту 1, частини 2, статті 4 у законі “Про судовий збір”, повернувши прогресивну шкалу розміру судового збору при позовах до ЗМІ та журналістів.

Закликаємо Комітет Верховної ради з питань свободи слова та інформації, головною метою якого є якісне законодавче забезпечення свободи слова в країні, після початку сесійної роботи посприяти ухваленню цих правок».

Нагадаємо, Громадський рух «Стоп цензурі!» створений 21 травня 2010 року. Рух є неформальним об’єднанням журналістів, що утворилося у відповідь на утиски свободи слова в Україні.

Це  ініціатива українських журналістів та медійних громадських організацій щодо відстоювання свободи слова, запобігання встановленню цензури в Україні, унеможливлення перешкоджання професійній діяльності журналістів та порушення професійних стандартів при висвітленні суспільно-політичних питань.

Громадський рух «Стоп цензурі!» не підтримує жодну політичну силу, не фінансується політичними партіями.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 2-08-2011 22:01 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100