19.04.2024 23:35 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Якщо декриміналізувати статтю Тимошенко, то на свободу вийдуть сотні ментів-перевертнів

Якщо екс-прем'єру Юлії Тимошенко доведеться виконувати вирок, то її ніде помістити, зауважив координатор Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман.

«З питань режиму її перебування у загальній зоні неможливе. Адже за своєю посадою відповідно до закону „Про державну таємницю“ вона була державним експертом, мала доступ до документів з грифом „Цілком таємно“, більшість з яких і нині є секретними. У містечку Мена Чернігівської області є колонія №91, де відбувають покарання колишні правоохоронці і судді. Але Тимошенко не працювала у правоохоронних органах, до того ж це чоловічий заклад. Колоній для жінок-керівників у нас нема», — зауважив правозахисник.

Він вважає, що й залишити Тимошенко на 7 років у СІЗО теж проблематично, бо це трактуватиметься як катування — адже умови в ізоляторі жорсткіші, ніж на зоні. «Гадаю, за місяць її звільнять», — припустив Гройсман.

Також правозахисник зауважив, що про відміну вироку мова йти не може, бо рішення було політичним, а не правовим. «Так само діятимуть і суди вищої інстанції. Амністія або помилування неможливі — на це потрібна згода самої Тимошенко. До того ж амністія не є реабілітуючою обставиною. Навряд чи Юлія Володимирівна погодиться, бо це поставить хрест на її політичній кар'єрі» — заявив Гройсман.

На його думку, єдиний вихід для влади — декриміналізація статті, по якій засуджена Тимошенко.

«Але це треба провести дуже обережно. Бо можна вчинити великий злочин проти прав людини. За статтею 365 Кримінального кодексу в Україні відбувають терміни сотні міліціонерів за катування. Усі вони можуть вийти на свободу реабілітованими, без судимості. Тому декриміналізацію треба звести до зміни статті 364 — вказати, що політичні фігури не можуть бути суб'єктами застосування статті 365», — пояснив фахівець.

Нагадаємо, 11 жовтня 2011 року оголосили вирок Юлії Тимошенко в Печерському райсуді Києва. Колишнього главу уряду визнали винною у перевищенні службових повноважень при укладанні на початку 2009 року газової угоди з Росією. Екс-прем'єрку засудили до позбавлення волі на 7 років. Таке покарання – сім років позбавлення волі — вимагала прокуратура.

Апеляція може бути подана адвокатами Тимошенко протягом 15 днів з моменту винесення вироку суду. А тим часом екс-прем'єрка перебуватиме у Лук'янівському СІЗО.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 13-10-2011 9:41 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100