19.04.2024 14:37 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

У День Конституції від Януковича вимагатимуть не позбавляти громадян конституційного права на мирні збори

28 червня 2012 року о 14.00 активісти та прихильники Партії Народний порядок, ВО «Молодь – надія України» біля адміністрації президента України (вул. Банкова, 11) проведуть мітинг з вимогами не підтримувати тоталітарний законопроект №2450 уряду Юлії Тимошенко «Про порядок організації і проведення мирних заходів».

З собою участники мітингу у День Конституції України принесуть символічну труну з написом «демократія», продемонструвавши таким чином ставлення радника президента України Марини Ставнійчук до конституційного права громадян на мирні збори.

Під час мітингу серед громадян буде поширюватися спецвипуск газети «Молодіжні Хроніки».

Нагадуємо, що найбільш одіозна норма сьогоднішньої редакції законопроекту №2450 – норма про повідомлення влади про захід не менше ніж за 4 дні до його проведення. Нововведення, по суті, встановлює «дозвільний» порядок проведення мітингів всупереч визначеному Конституцією – «повідомчому». Чотирьох днів, як показує вітчизняна практика, достатньо, щоб корумпований суд під будь-яким приводом заборонив людям збиратися. Тому ніякі зібрання, проти яких заперечує влада, ви провести не зможете. Законопроект також фактично унеможливлює проведення спонтанного мирного заходу (стихійний протест і т.п.), оскільки ця дефініція у проекті закону прописана недостатньо чітко. Антидемократична практика застосування «дозвільного» порядку проведення мітингів вже діє, зокрема, в Росії, Казахстані та Білорусі, де систематично відбуваються репресії проти як громадських активістів так і звичайних громадян.

В перейменованому законопроекті «Про мирні зібрання» ускладнюється процедура подачі повідомлення, а організатори повинні доводити, що вони — громадяни України або перебувають тут на законних підставах.

Найбільше занепокоєння у громадських організацій викликає те, що закон містить репресивні можливості по відношенню до потенційних організаторів акцій. Фактично він встановлює адміністративну відповідальність не за протиправні дії, які б порушували права та свободи інших осіб, а за невиконання встановлених процедур.

Цікаво, що в червні 2010 року член Партії регіонів Михайло Чечетов заявив, що Партія регіонів не буде голосувати за законопроект №2450 про порядок і організацію мирних зібрань.

Раніше у 2009 році голова адміністрації президента Сергій Льовочкін у листі редактору опозиційного часопису «Спротив» Вадиму Гладчуку писав, що він категорічно проти цього драконівського закону уряду Тимошенко.

 

 

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 28-06-2012 10:37 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100