24.04.2024 07:01 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

#Євромайдан Побитого в Києві дніпропетровського журналіста Валерія Гарагуца звинувачують в організації масових заворушень

Журналісту та співзасновнику дніпропетровської газета «Лица» Валерію Гарагуці можуть  оголосити про підозру за ст. 294 ч. 1 «Організація масових заворушень».  Про це колегам повідомив Андрій Денисенко, координатор ГО «Град» та знайомий журналіста, з яким разом приїхав до Києва.

Як розповів пан Денисенко,  Валерій Гарагуц приїхав до Києва з Дніпропетровська, щоб як журналіст та громадський діяч взяти участь у подіях, які відбувались на Майдані. Чоловік взяв з собою аптечку, щоб при нагоді допомагати потерпілим.

«Після атаки «Беркута» на вулиці Банковій було понад  десяток постраждалих, Валерій почав надавати потерпілим першу медичну допомогу. Коли він бинтував одному хлопцеві голову, ззаду неочікувано отримав удар гумовою дубинкою по ногах. Він впав на асфальт, після чого отримав ще кілька ударів. Його відтягли до стіни Адміністрації президента. Він не міг рухатись і просидів на холодному граніті приблизно чотирьох годин»,  — розповідає пан Денисенко, посилаючись на інформацію адвоката журналіста.

Також Андрій Денисенко розповів, що коли Валерій Гарагуц сидів біля стін АП, то помітив як представники «Беркуту» фотографувались з побитими, що лежали непритомними, ставлячи ногу їм на голову.

Близько 20 години Валерія Гарагуца у наручниках разом з іншими п'ятьма потерпілими відвезли до закритого міліцейського відділення Київської лікарні швидкої допомоги, яка знаходиться на вулиці Братиславська, 3. До затриманих тривалий час не допускали адвокатів.

«При  мені не допускали адвокатів п'ять годин. Протягом цього часу слідчі проводили бесіди із затриманими. Валерій Гарагуц відмовився давати будь-які свідчення без присутності свого адвоката. Після прибуття Ігоря Янківа, адвоката від ВО «Свобода», та інших адвокатів Валерій Гарагуц дав свідчення», — повідомляє пан Денисенко.

Як розповів Андрій Денисенко, слідчі мають повідомити пана Гарагуца про підозру за ст. 294 ч. І «Організація масових заворушень вже сьогодні.

У свою чергу журналіст у присутності адвокатів написав заяву про злочин:  про незаконне затримання, перевищення службових повноважень, злочин проти свободи громадянина та про перешкоджання професійній журналістський діяльності. Заяву подали до Шевченківського районного відділення міліції.

Також Андрій Денисенко повідомив, що за допомогою працівників міліції адвокатам журналіста вдалося юридично зафіксувати факт недопуску адвокатів до потерпілих.

Один з адвокатів журналіста Оксана Томчук зауважила, що правоохоронці можуть понести кримінальну відповідальність за затримання журналіста та неповідомлення про це Координаційного центру з надання правової допомоги.

«Близько 10-ї години вечора я зателефонувала до Координаційного центру з надання правової допомоги та повідомила про затримання. Інформація в центрі була відсутня. Тут необхідно вказати, що згідно з положеннями ст. 213 КПК України чітко передбачено обов'язок уповноваженої службової особи повідомити родичів про факт затримання. За законом також необхідно інформувати орган, уповноважений на надання безоплатної правової допомоги. Але ця вимога закону виконана не була. Більш того,після прибуття адвокату центру, який мав всі повноваження на представництво інтересів Валерія Гарагуца, його до участі в слідчих діях допущено не було. В зв'язку з цим адвокатом здійснювався виклик наряду міліції, який прибув, але відмовився фіксувати порушення. В результаті до Валерія Гарагуца, якого фактично було затримано близько 16-ї години, захисник пробився лише після четвертої ранку наступного дня. Це неприпустимо і свідчить про нехтування законом та порушення основних прав громадянина, які прямо гарантовані Конституцією України та кримінальним процесуальним законодавством», — прокоментувала інцидент «Телекритиці» Оксана Томчук.

Адвокати журналіста наголошують, що правова та інформаційна підтримка зараз потрібна не лише журналісту, а й іншим потерпілим, яких також намагаються звинуватити в організації масових заворушень.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 3-12-2013 13:28 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100