26.04.2024 04:36 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Запропонована #Порошенко децентралізація може призвести до узурпації влади олігархами, — Мирослав Маринович

 

 

Розширення прав та повноважень територіальних громад – це прощання з владою рад і комуністичним минулим. Про це 26 червня, під час прес-конференції розповів учасник ініціативи «1 грудня» Мирослав Маринович.

«Поки не буде якісних конституційних змін, ми й наділі борсатимемось у совку. Територіальні громади можуть самотужки зайнятися організацією власного життя і нести за це відповідальність. Таким чином громади зрозуміють, що не потрібно очікувати, поки центр вирішить їхні проблеми, що життя – це не лише насолоди, але й вміння організовувати життя довколо себе. Тоді не буде невдоволених, які скажуть, що мовляв «Київ нас не чує». Такі скарги є типовою ознакою того, що ми живемо в совковій атмосфері», — сказав Маринович.

Він також додав, що саме територіальні громади даватимуть можливість забезпечити соціальні ліфти.

«До цього часу люди могли вибиватись на гору через бізнесові канали, або ж через партійні структури. Однак в партійних структурах цінують не професійність, а толерантність до партійного керівництва. Громада ж дасть можливість потенційно активним лідерам брати на себе відповідальність та таким чином виростати із цього середовища», — наголосив Мирослав Маринович.

Він також додав, що це дасть можливість побороти корупційні схеми та сформувати низову демократію, що є одним із ключових моментів у боротьбі із корупцією.

Окрім того, за словами Мариновича, територіальні громади матимуть нагоду змагатися між собою щодо якості життя.

«Таким чином територіальні громадиматимуть можливість визначати рівень життя регіону. Тоді не буде міфів про те, хто кого годує. Самоорганізація розкриє потенціал кожної громади і дасть можливість ділитися позитивним досвідом», — зазначив Мирослав Маринович.

Як зазначив канд.економічних наук, Асамблеï ГО МСБУ Ігор Гурняк, позитивна практика розвитку територіальних громад діє у всій Європі.

Перші приклади успішного функціонування територіальних громад вже є в Україні. Таких громад є 52.

«На Львівщині таким прикладом є с. Руда, де громада, не маючи статуту, проводить господарську діяльність, вирішила проблему з паями і отримує гранти на будівництво. Навіть за часів правління Януковича територіальні громади добивалися свого, хоч як правило, їм доводилося захищатися від свавілля», — сказав Гурняк.

За словами голови правління Асоціації платників податків Львівської області Теодора Дяківа, централізовано можуть вирішуватися ті проблеми, які територіальна громада не здатна вирішити самотужки, однак такі питання, як-от, формування бюджетів, контроль за призначеннями, діяльністю та звільненням чиновників повинні вирішувати саме громади.

«Завдяки розвитку територіальної громади зникнуть проблеми відчуження громадянина від держави, вдасться подолати подвійну мораль, до якої вже звикло суспільство. Людина почуватиметься вільною», — сказав Дяків.

Водночас активісти переконані: те, що пропонує президент Порошенко, не можна назвати децентралізацією, і територіальні громади не отримають очікуваного результату, а зміни можуть призвести до чергової узурпації влади олігархами.

Сотник Самооборони Майдану Назар Мухачов сказав: «Те, що вони називають децентралізацією, – це злочин, бо воно не дає розвиватися територіальним громадам».

Активісти переконані, що пропоновані зміни до Конституції тільки погіршать ситуацію із розвитком територіальних громад.

Ігор Гурняк наголосив, що процес творення територіальних громад вже не спинити: «Громади будуть збиратися і самотужки наводити лад на місцях».

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 26-06-2014 22:06 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100